Kroz kreativnost mladih do bolje regionalne saradnje
Foto: Ilustracija

Savjet za regionalnu saradnju daje svoj doprinos

Kroz kreativnost mladih do bolje regionalne saradnje

Drugu godinu zaredom Savjet za regionalnu saradnju (RCC) je međunarodni partner Sarajevo Film Festivala (SFF) kao pokrovitelj nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolji studentski film.

Festival počinje sjutra, 10. avgusta 2018. i obuhvata filmske autore iz dvanaest država Jugoistočne Evrope, što predstavlja upečatljivu regionalnu zastupljenost, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.  

Kako se navodi, podrškom takmičarskom programu studentski film, koji je pokrenut prošle godine, Savjet nastavlja podsticati regionalnu saradnju na polju kreativnosti i umjetnosti mladih, čime se promoviše rad studenata regionalnih filmskih škola, fakulteta i akademija. Ovogodišnji takmičarski program – studentski film obuhvata 13 filmskih ostvarenja.

„Sarajevo Film Festival ima dokazano iskustvo u olakšavanju regionalne saradnje u oblasti filma, umjetnosti i kulture i značajan uticaj na mobilnost umjetnika, kao i na turizam. Savjet za regionalnu saradnju je već prepoznalo njegovu važnost u jačanju veza između umjetnika i mladih talenata iz svih sfera kulture, kao i za pozicioniranje regiona na turističkoj karti kreativne Evrope, koji svakog ljeta iznova dovodi posjetioce u ovaj filmski epicentar. Zbog toga smo odabrali SFF za nagradu Šampion regionalne saradnje za 2016. godinu i ove godine ponovili naše partnerstvo sa festivalom te tako s velikim zadovoljstvom još jednom potvrdili našu predanost jednom ovakvom pozitivnom brendu,“ rekao je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Podrška Savjeta Sarajevo Film Festivalu odražava cilj ove organizacije da se razvije i osnaži zajednička turistička ponuda u regionu, s obzirom da je SFF postao jedna od glavnih regionalnih i međunarodnih turističkih atrakcija.

Njegovi uticaji na lokalnu i regionalnu ekonomiju su usklađeni sa ciljem novog projekta Savjeta koji finansira Evropska unija, posvećenog razvoju i promociji turizma, koji radi na razvoju i promociji zajedničke regionalne turističke ponude kulturnog i avanturističkog turizma, povećanju broja turista koji posjećuju Zapadni Balkan, produžavanju njihovog boravka i povećanju prihoda. 

Nezavisna studija o ekonomskom, kulturnom i društvenom uticaju Sarajevo Film Festivala, koju je provela konsultantska firma Olsberg SPI, pokazala je da je festival ostvario prihod od 30,8 miliona dolara za domaću ekonomiju i omogućio zaposlenje za 1,385 radnika, i pri tome doprinio razvoju filmske industrije u regionu.     

Savjet za regionalnu saradnju je nadavno predstavio program dodjele bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti od 1,62 miliona eura, koji obuhvata 30 i više grantova, pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura, a koji će biti realizovani u periodu od tri godine radi unaprijeđenja infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim turističkim rutama u sklopu kulturnog i avanturističkog turizma. 

Savjet za regionalnu saradnju radi u službi regionalne saradnje i evropskih i euro-atlantskih integracija Jugoistočne Evrope kako bi se podstakao razvoj u regionu na korist njegovih građana. Savjet podržava SFF drugu godinu zaredom.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.