Dječaci spašeni iz tajlandske pećine dobili držaljanstvo
Foto:CNN

Četvorica do sada bili apatridi, nisu bili državljani nijedne zemlje

Dječaci spašeni iz tajlandske pećine dobili držaljanstvo

Trojica dječaka koji su s drugim članovima omladinskog fudbalskog tima bili zarobljeni u pećini u Tajlandu, dobili su juče državljanstvo te zemlje, zajedno s njihovim trenerom.

Njih četvorica su do sada bili apatridi nisu bili državljani nijedne zemlje, zbog čega su bili uskraćeni za neka osnovna prava, uključujući mogućnost putovanja van tajlandske provincije Čiang Rai u kojoj žive, navodi Asošiejted pres.

U toj oblasti žive nacionalne manjine koje vode porijeklo iz susjednog Mjanmara.

Apatridi u Tajlandu nemaju pravo glasa, kupovine zemljišta, legalnog zaposlenja, rada u određenim oblastima, a ne mogu slobodno ni da se kreću, navodi međunarodna organizacija za nadgledanje njihovog statusa.

Prema zvaničnim podacima, u Tajlandu ima 488.105 registrovanih apatrida, a njihov stvarni broj mogao bi da bude i do 3,5 miliona.

Dječaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener ostali su zaglavljeni u pećini 23. juna pošto su jake kiše dovele do povećanja nivoa vode i blokirale im put ka izlazu. Dramatičnu akciju njihovog spasavanja uz pomoć ronilaca pratio je čitav svijet.

Glavni trener u tom fudbalskom klubu Noparat Kantavong rekao je da je danas predao dokumentaciju i za preostalih sedam igrača tog kluba koji su apatridi.

"Srećan sam. Fudbal može da unaprijedi živote klinaca čije porodice nisu u najboljoj poziciji. Ako bi imali tajlandsko državljanstvo, mogli bi, ako ne žele da igraju fudbal, da polažu ispite za javne službenike ili da nadju dobar posao u oblasti koju su studirali", kazao je Kantavong.

Dječaci koji su danas dobili državljanstvo zahtjev su podnijeli prije nego što su ostali zarobljeni u pećini.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.