Uskoro zvanična registracija brenda crnogorski pršut
ilustracija

Evropska zaštita proizvoda

Uskoro zvanična registracija brenda crnogorski pršut

Nedavno formirani klaster Crnogorski pršut priprema proizvođačku sertifikaciju i dokumentaciju za registraciju tog proizvoda u Briselu, saopštio je član tog klastera i vlasnik kompanije Marteks, Dragan Martinović.

"Očekujemo da ubrzo u Briselu zvanično registrujemo brend crnogorski pršut. Dokumenta za sertifikaciju su poslata prije mjesec dana, a kompletiramo i ostalu dokumentaciju potrebnu za dobijanje brenda”, kazao je Martinović.

On je za Pobjedu rekao da je klaster proizvođača sa Cetinja angažovao stručnjake sa Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu da im realizuju ovaj projekat.

"Imaćemo evropsku zaštitu proizvoda, a očekujemo da ćemo nakon brendiranja crnogorski pršut dići na viši nivo, a ubrzo očekujemo benefite od ovog procesa i marketinške aktivnosti", rekao je Martinović i dodao da će novi proizvod zadovoljavati evropske standarde bezbjednosti hrane i biti konkurentan na domaćem i inostranom tržištu.

Prema riječima Martinovića, proizvođači sa Cetinja su bili primorani da krenu u registraciju brenda crnogorski pršut, zato što nijesu mogli naći zajednički jezik oko geografskog područja sa Udruženjem proizvođača njeguških specijaliteta.

Naglasio je da će brendirani proizvod odlikovati smanjen salinitet, minimalna starost godinu, kao i visok kvalitet proizvodnje.

Iz Ministarstva ekonomije podsjetili su da je njeguški pršut dobio zaštićenu geografsku oznaku u oktobru 2016. godine i time postao prvi zaštićeni crnogorski proizvod. Objašnjavaju da to znači da se u određenom geografskom području ne moraju odvijati sve faze proizvodnje, prerade ili pripreme, odnosno da nije neophodno da sirovina potiče iz tog područja, navodi list.

“Za geografsku oznaku, konkretno za proizvodnju njeguškog pršuta, svinje ne moraju da se uzgajaju u Crnoj Gori”, kazali su predstavnici Ministarstva i objasnili da u skladu sa Zakonom o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, postoje dva oblika zaštite i to oznaka porijekla i geografska oznaka.

Slično našem njeguškom pršutu, u Sloveniji je zaštićen kraški pršut, a u Hrvatskoj dalmatinski i drniški pršut.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.