Haradinaj: Granice se pomjeraju ratom, Tači: Neće biti podjele Kosova niti autonomije za Srbe
Hašim Tači

Pitanje Kosova

Haradinaj: Granice se pomjeraju ratom, Tači: Neće biti podjele Kosova niti autonomije za Srbe

Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da neće biti podjele Kosova niti autonomije za Srbe.

Na konferenciji za medije kosovski predsjednik je rekao da je pod korigovanjem granica podrazumijevao samo to da se Preševska dolina pripoji Kosovu, ali da istovremeno ne bude podjele Kosova niti autonomije za kosovske Srbe.

"Mi treba da učinimo maksimalne napore da na kraju postignemo završni mirovni sporazum. Ja sam opredijeljen da postignemo sporazum i nakon zahtjeva predstavnika Preševske doline predložio sam korekciju granice sa Srbijom, kao jedine mogućnosti za legitimisanje zahtjeva (Preševske) doline. To podrazumijeva ne podjeli Kosova, ne autonomiji za Srbe", kazao je Tači.

Po njegovim riječima, korekcija granica podrazumijeva potpuno pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđa Kosovu i to treba da bude transparentan i miran proces između Srbije i Kosova.

Haradinaj: Granice se pomjeraju ratom

Osim toga i premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da se granice ne pomjeraju riječima već jedino ratom.

"Današnja realnost je epilog ratova. Otvaranje teme granica je za mene neprihvatljivo", rekao je Haradinaj u Valoni u Albanija gdje je u službenoj posjeti, a prenosi Koha.net.

On je rekao da Beograd ima jednu retoriku, Priština drugu, "ali da se granice ne pomjeraju riječima".

0204C87F286544A487F717404FE9E3E9w1023r1s

Ramuš Haradinaj

On je juče na konferenciji za novinare nakon zasijedanja vlade, na pitanje da prokomentariše izjave predsjednika Kosova Hašima Tačija o korekciji granice između Kosova i Srbije rekao, da su "granice Kosova uspostavljene ratom, i da samo rat može da ih pomjeri".

"Ko misli da se granice drugačije mijenjaju, taj griješi", kazao je Haradinaj.

On je dodao da ono što je "preostalo između Kosova i Srbije jeste recipročno priznanje unutar aktuelnih granica".

Upitan o izjavi premijera Haradinaja da se granice mogu promijeniti samo ratom, predsjednik Kosova Hašim Tači je danas na konferenciji za medije rekao da je "vrijeme rata okončano", i da korekcija granice može da se desi "ako postoji obostrana saglasnost".

Na pitanje zašto sada podržava korekciju granica, dok je prije par mjeseci bio izričito protiv toga, Tači je kazao da se u međuvremenu pojavio zahtjev političkih lidera Preševske doline o tome.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.