Janjić: Podjela Kosova još nije isključena, očigledno da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači
Dušan Janjić

Janjić: Podjela Kosova još nije isključena, očigledno da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači

Analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da se iz govora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nije moglo zaključiti da je podjela Kosova isključena, ali da je očigledno predsjedniku sve teže da o njoj govori.

"Da ona (podjela) nije isključena govori što to stalno ponavlja (ministar spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić i prisustvo (ministra odbrane Srbije) Aleksandra Vulina u prvom redu sa novinarima, koji je takođe zagovornik promjena granica na Balkanu", kazao je Janjić agenciji Beta.

On je dodao i da najava predsjednika Kosova Hašima Tačija o održavanju referenduma o priključenju Prševske doline Kosovu nije ništa drugo nego jedna verzija plana o razgraničenju i podjeli, o kome su raspravljali tokom prošle i početkom ove godine Vučić i Tači.

Vučićev jučerašnji govor sam po sebi nije odavao utisak sigurnosti, jer nije pokazao snagu koju uobičajeno pokazuje kada je ubijeđen u nešto, rekao je Janjić.

"Ipak, vjerujem da će Vučić preispitati svoju politiku i da će razumjeti da to u šta ga guraju ili sjećanja na 90-te ili njegovi saradnici poput Dačića i Vulina jeste put u političku propast Aleksandra Vučića ili ljudska katastrofa Srba sa Kosova. Naravno i dodatnih 10-15 godina nove izolacije Srbije", rekao je Janjić.

On je ocijenio i da u septembru ništa ozbiljno neće biti odlučeno o kosovskom pitanju, iako je tako nešto Vučić najavio, već da će tada Kosovo i Srbija saznati da idu na vanredne izbore.

Janjić je rekao da predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači vjerovatno pokušavaju da sledeće izbore dobiju "udvaranjem na temi nesigurnosti i stabilnosti", jer je u srpskom slučaju jasno da se opozicija ne snalazi, dok je za Tačija očigledno da želi da podijeli vlast sa Samoopredeljenjem.

"Očigledno je da postoji agenda po kojoj se ponašaju Vučić i Tači i da zaista žele da taj proces završe kroz jednu strašnu presiju na javnost najavljujući razne referendume", rekao je Janjić.

On je ocijenio i da je cjelokupno jučerašnje obraćanje Vučića naciji bilo usmjereno na prikrivanje događaja koji su se desili za vikend na Kosovu, odnosno da se za održavanje mira i stabilnosti optuže oni koji su palili svjetla javnosti alarmirajući da ima poteza koji vode ka daljem podgrijevanju teme o podjeli.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da Srbiju mnogo toga čeka u septembru, ali nije precizirao šta se tačno planira i ponovio da za Kosovo neće biti nikakvog tajnog rješenja i da će se o njemu izjašnjavati građani na referendumu.

Hašim Tači sinoć je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da radi na tome da se omogući referendum o pripajanju Kosovu Medvedje, Bujanovca i Preševa, prenio je portal Kossev.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.