Turska

Plesovi u vazduhu koji oduzimaju dah(FOTO)

U turskoj provinciji Samsun održava se festival ekstremnih sportova "Falcon Fest". Četvrtog dana festivala base skakači su napravili svojevrsnu predstavu u vazduhu skokovima s litice na visini od 324 metra u kanjon Sahinkaja.

Sportisti su se, nakon skoka s litice, uspješno spustili na platformu u jezeru Altinkaja.

Profesionalni base skakač Cengiz Kocak i sportista Ferdi Soy izveli su zajednički skok. Gledaoci su bez daha posmatrali performans i njihovo spuštanje na platformu.

Kocak je za Anadoliju izjavio kako je prvi put s tačke od 324 metra skočio prije dvije godine.

Dodao je kako je kanjon Sahinkaja centar za ekstremne sportove u Turskoj.

"U Samsun je za base skakanje došlo deset sportista iz pet zemalja. Nije riječ samo o base skokovima, nego i nekoliko sportskih grana poput penjanja, paraglajdinga, paramotora, brdskog biciklizma i drugih", kazao je Kocak.

Skakao je s lokacija u 45 zemalja, ali kanjon Sahinkaja za njega zauzima posebno mjesto.

"Kanjon Sahinkaja u budućnosti će moći da bude domaćin velikim organizacijama i festivalima. Uz 'Falcon Fest' će biti područje poznato širom svijeta", smatra Kocak.

Upozorio je kako su base skokovi izrazito opasni i nikome ih ne preporučuje.

"Naravno da me obuzme strah dok skačem, ali bitno je nešto uraditi dok imate taj osjećaj. Vjerujem u svoje znanje i iskustvo, zato mogu kontrolisati strah i strahom upravljati rizicima. Skačem uprkos strahu", dodao je.

Jedan od učesnika je i Grk Dimitris Koliakos koji je s takmičenja u Kini došao u Samsun.

"Tamo smo imali performanse. Na Himalajima sam izveo performans na visini od 4.000 metara. Jasno je da tolike visine izazivaju strah. Na početku me strah, ali nakon određenog vremena mogu da ga pobijedim. Nastojim ljudima koji ne prelaze svoj limit, približiti ono što osjećam", pojasnio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.