Džon Bolton

"Sankcije Iranu da bi se izvršio pritisak da odustanu od nukleranog programa"

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je da su SAD uvele nove sankcije Iranu s namjerom da izvrše pritisak na iransku vladu da "jasno povuče" podršku međunarodnom terorizmu, kao i da odustane od programa nuklearnog oružja i vojnih aktivnosti na Bliskom istoku.

SAD od danas primjenjuju nove stroge ekonomske sankcije prema Iranu poslije svog povlačenja iz nuklearnog sporazuma te zemlje sa šest velikih sila.

Bolton je rekao za Foks njuz da cilj sankcija nije "promjena režima" u Teheranu, već da SAD žele "daleko jasnije" odricanje Irana od programa nuklearnog oružja i balističkih raketa, ali i od podrške terorizmu.

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je ranije danas povodom novih sankcija Iranu da se zalaže jedino za mir u svijetu.

On je na Tviteru naveo da su sankcije Iranu zvanično uvedene i da niko ko poslovno sarađuje s Iranom neće moći da sarađuje sa SAD.

Američki predsjednik se dugo protivio nuklearnom sporazumu s Iranom i na kraju je ove godine povukao SAD iz tog dogovora, što su kritikovali drugi potpisnici, Evropska unija i Rusija.

Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je SAD da vode "psihološki rat" protiv njegove zemlje.

Prva faza sankcija podrazumjeva blokadu finansijskih transakcija, uvoza sirovina, kao i kaznene mjere u sektorima kupovine automobila i aviona. Drugi talas sankcija, koji će stupiti na snagu u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu kao i iransku centralnu banku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.