Skandal u Sloveniji: Alkoholisani policajci dali maloljetnici da vozi
Ilustracija

Skandal u Sloveniji: Alkoholisani policajci dali maloljetnici da vozi "maricu"

Trojica policajca iz Slovenije suspendovana su jer se otkrilo da su maloljetnoj drugarici jednog od njih dopustili da vozi policijsku „maricu“ iako nema vozačku dozvolu, a pri tom su svi pili alkohol, javili su danas slovenački mediji.

Kako je saopštila Policijska uprava Kranj, gdje se incident dogodio, policajci su u kasnim noćnim satima „provozali“ maloljetnu prijateljicu, a potom su joj dopustili da i ona vozi.

Policajci imaju 30 i 25 godina, a treći je 20-godišnji pripravnik na čiju su ideju prošle nedjelje pozvali njegovu maloljetnu drugaricu.

Protiv njih je pokrenut disciplinski postupak, a ako uz to budu optuženi i osuđeni za nesavjesno ponašanje tokom dužnosti, mogli bi biti kažnjeni i sa tri godine zatvora ili novčanom kaznom, objavili su TV stanica POP-TV i Slovenački radio.

U policiji ističu da suspenzijom mladih policajaca žele javnosti da daju na znanje da je neodgovorno ponašanje policajaca na dužnosti nedopustivo, a onima koji su još u procesu dvogodišnjeg obrazovanja za tu službu u ljubljanskoj policijskoj akademiji, da se takvi prekršaji i zanemarivanje dužnosti neće tolerisati.

Napominje se i da nije slučajno što oni tokom školovanja imaju čak 300 nastavnih sati etike i lekcija o ljudskim pravima, prenosi Hina.

Policija u Kranju je navela da policajcima prijeti i otkaz i mogućnost krivične prijave.

Kako navode slovenački mediji, za incident s maloljetnom djevojkom koja je policijskim vozilom upravljala na auto-putu, nakon što je cijelo „društvo“ konzumiralo alkohol, saznalo se tako što je ona cijeli događaj snimala telefonom i objavila na društvenim mrežama.

To je vidio jedan policajac koji radi u unutrašnoj kontroli i koji je tražio da se slučaj ispita.

Posle toga, djevojka je pozvana na informativni razgovor u policiju, gdje je sve priznala.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.