Danas je dan Bogorodične majke za koju se vjeruje da donosi bračnu sreću

Danas je dan Bogorodične majke za koju se vjeruje da donosi bračnu sreću

Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas praznuju uspenje Svete Ane, majke Presvete Bogorodice.

Glavni praznik Svete Ane, majke Presvete Bogorodice je 9. septembra pod kojim je datumom napisana i služba njena i žitije, ali se SPC i danas sjeća ove svetiteljke i praznuje njeno uspenje.

Sveta Ana bila je ćerka sveštenika Metana iz Levijevog roda i Marije iz Vitlejema. 

Anini roditelji imali su još dve ćerke – Mariju i Soviju. 

Marija je rodila Salomiju, a Sovija Jelisavetu koja je kasnije rodila Svetog Jovana Krstitelja.

Ana je sa svojim mužem Joakimom 50 godina živela bez djece, a onda je u poznim godinama rodila Mariju, Presvetu Bogorodicu. 

Joakim je, po predanju, godinama bio skrhan zbog činjenice da sa Anom nema poroda, pa je jednom prilikom otišao u pustinju gdje je tugovao danima.

Jednog dana ukazao mu se anđeo koji mu je rekao da će ga Bog blagosloviti djetetom, a kasnije se ukazao i Ani i rekao joj istu stvar.

Presrećni Ana i Joakim obećali su Bogu da će dijete posvetiti u hramu.

Tako su Joakim i Ana postali roditelji Presvete Bogorodice, koju su odgajali do njene treće godine, a potom su ispunili svoje obećanje i odveli je u hram u kome je živjela do svoje 12. godine, kada se vjerila za Josifa.

I Sveta Ana je u velikoj starosti rodila kćerku i dala joj ime Marija.

Zbog toga se danas smatra zaštitnicom žena i donositeljkom bračne sreće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.