Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija
Amfilohije

Crnogorski pokret podnio

Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija

Crnogorski pokret (CP) podnio je osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv mitropolita Crnogorsko-primorske mitropolije Amfilohija zbog, kako navode, krivičnih djela povrede ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjih nacionalnih zajednica i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Navodi se da je Amfilohije u intervjuu Vijestima 5. avgusta rekao u vezi Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da se "sekta rodila iz zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi“. 

"Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca - prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu", kazao je Amfilohije, navodi se. 

CP smatra da je Amfilohije ovim izjavama počinio krivična djela povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. 

On je, kako se navodi, povezujući CPC, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svjetskoga rata, namjerno narušio ugled CPC i nacionalnoga imena Crnogorac.

„To je učinio tako da njihov pomen asocira na zlo, zločin i zločinačke organizacije koje su u toku Drugoga svjetskoga rata vršile uništenje cijelih naroda, s ciljem da bi Crnogorce i Crnogorsku pravoslavnu crkvu kompromitovao u zemlji i vani“, tvrde iz CP, prenosi Anadolija.

Kako se navodi, istovremeno je nekrštene građane izložio poruzi, "zato što kao ateisti ili muslimani nijesu kršteni, da bi raspirio vjersku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija". 

"Ovakvim porukama šalje mračnu poruku, sije strah i paniku, i nemušto poziva na progon Crnogoraca, CPC, ateista, Muslimana i Bošnjaka i uništenje Crne Gore“, piše u krivičnoj prijavi. 

Crnogorski pokret smatra da je Amfilohije izjavom počinio krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. 

„Izjavom na direktan način podstiče mržnju između pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti koji pripadaju dvijema crkvama - Crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi  i između njih kao hrišćana i građana islamske vjeroispovijesti i ateista", kažu iz CP i podsjećaju da to ne čini prvi put, već u kontinuitetu. 

"S krajnje zlim i zadnjim namjerama dovođenja zemlje u stanje haosa, da bi u neredovnim prilikama, strane sile, podržane iznutra, srušile ustavni poredak i zavele kolonijalnu upravu u interesu Srbije i Republike Srpske", kaže se u prijavi. 

Crnogorski pokret predlaže tužilaštvu da pokrene postupak protiv Amfilohija, zbog uvrede crnogorskoga nacionalnoga imena i raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje između Crnogoraca pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti i, uopšte, pripadnika različitih vjeroispovijesti i ideologija u zemlji. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.