Umjetnici svjetskog glasa na KotorArt-u
Martin Grubinger

Spoj zvuka klavira i udaračkih instrumenata

Umjetnici svjetskog glasa na KotorArt-u

Jedinstveni spoj zvuka klavira s jedne strane, i udaračkih instrumenata s druge, prirediće umjetnici svjetskog glasa – kineska pijanistkinja Juđa Vang i austrijski perkusionista Martin Grubinger, saopšteno je sa Međunarodnog festivala KotorArt.

Ovi „mađioničari zvuka“, kako se navodi, nastupiće u srijedu 8. avgusta u Crkvi Sv. Duha, s početkom u 21.30, u okviru ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Kako je istaknuto u saopštenju, zbog ograničenog prostora crkve sv. Duha, organizacija je odlučila zahvaliti se prije svega građanima Kotora, ali i ukupnoj publici za veliko interesovanje za programe te im pokloniti priliku da budu dio jedinstvenih umjetničkih događaja u regionu. Organizovan je direktan prenos koncerta za sve zainteresovane na Pjaci od Kina!

Juđa Vang počela je da uči klavir sa samo šest godina, studirala je na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a usavršavanje je nastavila u Kanadi na ljetnjem programu UniverzitetaMount Royal u Kalgariju, kao najmlađi student u istoriji te institucije. Godine 2001. postala je Stenvejevumjetnik (2001), a potom upisala prestižni filadelfijski Institut za muziku Kertis. Sarađivala je s eminentnim dirigentima kao što su Abado, Barenbojm, Dudamel, Gergijev, Tilson, Papano, Ditoa, Mehta.

yuja4

Juđa Vang

Kako se navodi, postala je ambasador kulture kompanije Roleks (2009), dok svoju ljubav prema modi koristi kao „oružje“ u promjeni stavova kada je riječ o pristupu koncertnoj sali. Godine 2009. postala je eksluzivna umjetnica Izdavačke kuće Dojče Gramofon, a njen snimak s Malerovim kamernim orkestrom i maestrom Abadoom nominavan je za Nagradu Gremi. 

Grubinger je profesor Univerziteta umjetnosti u Cirihu i jedan od najboljih multi-perkusionista u svijetu.

Studirao je na Konzervatorijumu Brukner u Lincu i na Mocarteumu u rodnom Salcburgu i  veoma brzo je privukao pažnju nastupima na međunarodnim takmičenjima kao što su Svjetsko takmičenje za marimbu (Okaja, Japan) i Takmičenje Evropske radiodifuzne unije (Norveška). Broj djela koja se pišu za Grubingera raste iz godine u godinu, a među njima su do sada: Frozen in Time (2007), Avnera Dormana, Koncert (2007), Fridriha Cerhe, Tears of Nature (2012), Tan Duna, Speaking Drums, Petera Etveša.

Tekuću sezonu, kako se navodi, obilježava koncertima u lajpciškom Gevandhausu, saradnjom sa Simfonijskim orkestrom Bavarske radiodifuzije, simfonijskim orkestrima njemačke radiodifuzije – SWR i WDR, Kamernom akademijom Potsdama, Salcburškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Antverpena, Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske, Drezdenskom filharmonijom, Bečkim simfoničarima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.