Foto: Ilustracija

Ministarstvo ocijenilo

"Vučićevo upoređivanje Hrvatske s nacističkom Njemačkom predstavlja zamjenu teza"

Hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova ocijenilo je danas da upoređivanje Hrvatske s nacističkom Njemačkom predstavlja "zamjenu teza jer je upravo režim Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i djela hrvatskih i Srba BiH odgovoran za povratak enitčkog čišćenja u Evropi" poslije Drugog svjetskog rata.

Izjave o Hrvatskoj izrečene povodom godišnjice operacije Oluja su "zlonamjerne i potpuno neutemeljene", navodi se u saopštenju u kojem se odbacuje izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "Hitler htio svijet bez Jevreja", a da je Hrvatska i njena politika "htjela Hrvatsku bez Srba", prenijela je agencija Hina.

"Kad se već govori o upoređivanju s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srpskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i djela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao da uspostavi takozvanu veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele BiH, Crne Gore i Kosova", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo je dodalo da se u "ostvarenju srpskih ekspanzionističkih ciljeva nijesu birala sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid", prenosi Beta.

"Teza da su 'Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju', izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Srbija još treba da pređe u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede", dodaje se u tekstu.

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju na "odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup utemeljen na činjenicama".

To je "jedini pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku saradnje", dodaje se u saopštenju i napominje da "nespremnošću nekih da se suoče s prošlošću samo odlaže istinsko pomirenje".

Vučić je u subotu u Bačkoj Palanci, na skupu povodom Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe tokom "Oluje", rekao da je "Hitler htio svijet bez Jevreja", a da je "Hrvatska i njena politika htjela Hrvatsku bez Srba".

On je dodao i da su 4. avgusta, istog datuma kada je 1995. počela "Oluja", nacisti 1944. provalili u skrovište jevrejske djevojčice Ane Frank, koja je kasnije stradala u logoru i ocijenio da to nije slučajnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.