Jurova: EK će u svakoj članici ispitati praksu davanja državljanstva
Vera Jurova

Ozbiljan bezbjednosni rizik

Jurova: EK će u svakoj članici ispitati praksu davanja državljanstva

Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova kritikovala je neke članice EU zbog prakse dodjeljivanja "zlatnih pasoša" bogatim osobama iz zemalja van Unije i od njih zatražila da učine više kako bi se osiguralo da takva državljastva ne dobiju kriminalci.

Brisel tvrdi da bi državljanstvo trebalo dati samo u slučajevima gdje postoji prirodna veza sa zemljom u pitanju, ali da je na pojedinačnim članicama kako će to raditi. Malta i Kipar su članice koje su najviše kritikovane.

Jurova je za njemački dnevnik Velt rekla da davanje džavljanstva može biti "ozbiljan bezbjednosni rizik" zato što omogućava prava poput slobode kretanja širom EU, prenosi Beta.

Ona je rekla da "neke zemlje moraju uraditi više tako da se državljanstvo ne dodjeljuje kriminalcima koji žele da ugroze evropsku bezbjednosti ili da se upuste u pranje novca", mada nije navela koje su zemlje problematične.

Jurova je rekla da će Evropska komisija u svakoj članici ispitati praksu davanje državljanstva ljudima porijeklom izvan Unije.

Izvještaj o tom pitanju bi trebalo da bude podnesen na jesen, poslije čega će EU izdati nove, strože smjernice u kojima će članice biti pozvane da se zajamči da kandidati za državljanstvo neće ugrožavati Uniju, rekla je Jurova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.