Smanjenje akciza može povećati deficit budžeta

MMF i SB upozorili Vladu

Smanjenje akciza može povećati deficit budžeta

Svjetska banka i MMF upozorili su Vladu da redefinisanjem akcizne politike i izmjenama akciznih stopa može biti dovedeno u pitanje ostvarenje planirane naplate prihoda po tom osnovu, što bi moglo imati negativne efekte na deficit budžeta, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

To je saopšteno u odgovoru na pitanje što konkretno znači „prećutna saglasnost ovih međunarodnih institucija“ na nedavno usvojeni rebalans budžeta.

Pobjeda podsjeća da je prilikom rasprave o rebalansu ovogodišnjeg budžeta ministar finansija Darko Radunović saopštio da je Vlada od MMF-a i Svjetske banke dobila „neku vrstu saglasnosti, uz rezervu i skretanje pažnje“.

Pobjeda je nakon toga pitala Ministarstvo finansija koje rezerve su iskazali iz MMF i SB i na šta su skrenuli pažnju. Iz Ministarstva su odgovorili da je u komunikaciji sa međunarodnim partnerima iskazano razumijevanje prema politici Vlade i izazovima sa kojima se suočavamo.

- Konstatovano je da je makroekonomski okvir održiv. Međutim, ukazano je da redefinisanjem akcizne politike i izmjenama akciznih stopa može biti dovedeno u pitanje ostvarenje planirane naplate prihoda po ovom osnovu, što bi moglo imati negativne efekte na krajnji rezultat, odnosno ostvareni deficit. Takođe, rebalansom budžeta u ovoj godini povećan je fond zarada. Naši međunarodni partneri su dodatno podržali otpočinjanje Plana optimizacije zaposlenih u državnom sektoru, kako bi se racionalizovali izdaci za zarade i ostvario pozitivan fiskalni efekat u narednom periodu - pojasnili su iz Ministarstva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.