Dom starih BP, mjesto izuzetne njege, sklada i ljubavi: Gdje bi našli bolje, ovaj dom je jedan spasitelj!
Stanari Doma vježbaju

Stanari i zaposleni kao porodica, biće još vjenčanja

Dom starih BP, mjesto izuzetne njege, sklada i ljubavi: Gdje bi našli bolje, ovaj dom je jedan spasitelj!

Iako bi mnogi na pomisao doma za stare rekli, mjesto usamljenih za odbačene od porodice stvari ipak ne stoje tako. Makar ne u Domu starih Bijelo Polje. Za taj dom bi rekli doslovno ovako: Mjesto ljubavi, druženja, izuzetne njege, pozitivnih vibracija i osmijeha. Mjesto gdje bi mladi mogli štošta da nauče o životu i pravim vrijednostima, ljubavi i prijateljstvu.

U to smo se uvijerili i mi, prilikom posjete ovom Domu u Bijelom Polju, koji od svog osnivanja 2010. godine pa do danas širi samo dobru energiju i prije svega dobru brigu za njene stanare.

P1030077

Foto: Kodex

U lijepom ambijentu i opremljenom objektu za njegu starih lica sa uređenim dvorištem u bjelopoljskom naselju Medanovići nalazi se Dom starih koji raspolaže sa 200 mjesta za korisnike svih kategorija.

"Trenutno u našem domu boravi 160 korisnika, koji su smješteni na jednom od tri odjeljenja. Cijena smještaja i usluga u Domu zavisi od odjeljenja na kojem su smješteni korisnici. Pa tako na odjeljenju na kojem su psihofizički očuvani korisnici mjesečno za smještaj se izdvaja 300 eura,dok je na odjeljenju palijative i na odjeljenju demencije mjesečna cijena usluga i borvaka 450 eura“, pojašnjava za portal Kodex Marijana Smolović, dipl.psiholog i pomoćnica direktora u JU „Dom starih Bijelo Polje“.

P1030062

Marijana Smolović, foto: Kodex

Da bi neko aplicirao za boravak u Domu potrebno mu je od medicinske dokumentacije izvještaj ljekara interniste, izvještaj specijaliste psihijatra na kojima treba da stoji potvrda da je korisnik sposoban za kolektivni smještaj, i potvrda od izabranog ljekara da ne boluje od zaraznih bolesti. Osim te dokumentacije podnosi se i izvod iz matične knjige rođenih, kopija lične karte, i kopija ovjerene zdravstvene knjižice.

„Član porodice prijavljuje lice za dom, i sa njim se sklapa ugovor, obično to bude dijete ili neko od rodbine“, pojašnjava pomoćnica direktora.

Najveći broj korisnika je sa sjevera Crne Gore, tj. iz Bijelog Polja pa zatim iz centralnog dijela i najmanje je onih sa primorja.

U domu starih živi 8 osoba mlađih od 50 godina, najveći broj korisnika je između 70 i 80 godina, a preko 90 godina ima 9 korisnika po izvještaju iz 2017. godine.

P1030067

Jedan od dnevnih boravaka koji koriste stanari dvije sobe, foto: Kodex 

Smještaj obuhvata 24 časovnu medicinsku njegu, stručni nadzor od strane obučenog osoblja zatim radno okupacionu terapiju koja uključuje društvene igre, tombolu,muzičku sekciju, radionice na različite teme, vježbe za psihofizičku kondiciju prilagođene korisnicima, kao i izlete.

„Naš zadatak kao osoblja je da ih na svaki način animiramo, da učestvuju u terapijama ove vrste kako ne bi provodili vrijeme samo u krevetu, i gledajući televiziju. Njihovim učešćem dolazi do bolje socijalizacije u Domu, i korisnici kvalitetnije iskorištavaju svoje slobodno vrijeme. Kada dođe novi korisnik on je na početku skeptičan po svim pitanjima, pa dok se malo oslobodi i navikne na okruženje. Tu ključnu ulogu imaju socijalni radnici, psiholog i radno okupacioni terapeut koji ga pripremaju na adaptaciju na kolektivni smještaj, upoznavanje sa ostalim korisnicima. Taj period adaptacije traje mjesec dana okvirno", pojašnjava ona.

3680200721105084725387639086930336134201344n

Stanari Doma za vrijeme tombole

Smolović kaže da je imalo i slučajeva da se korisnik ne adaptira na kolektivni smještaj, tj. da ne vidi sebe u svoj toj strukturi, da ne može da se navikne i vrati se svojoj porodici.

Želje korisnika se prema njenim riječima uvijek poštuju.

„Izlazimo im u susret koliko je to u našoj mogunosti, mogu da se bave i nekim svojim hobijem kojim su se i do stupanja u dom bavili, a pri tom dobijaju i neke nove aktivnosti u domu“, kaže ona i dodaje korisnici imaju mogućnosti da odu na kafu, do grada, do prodavnice da prošetaju.

P1030070

Dnevni boravak na odjeljenju demencije i palijative, foto: Kodex

8.maja je otvoreno odjeljenje demencije i palijative u Dumu starih u Bijelom Polju i trenutno ima 8 korisnika. Seanse koje sa njima rade stručni radnici su individualne.

„Saradnja sa članovima porodice osoba koje su u domu a koje pate od demencije je na visokom nivou. Porodica je konstantno obaviještena o sveukupnom psiho-fizičkom stanju njihovog najbližeg“, ističe Smolović.

3815182921330776469485124483228636140273664n

Druženje na čistom vazduhu, foto: Facebook

Svaka promjena se kako kaže prati i javlja porodici.

„Naš rad je transparetan i sve akrivnosti i dešavanja se mogu naći na sajtu naše ustanove, a na društvenoj mreži Fejsbuk objavljujemo i šta se radi sa korisnicima u našoj ustanovi, tako da budući korisnici i svi oni koji su zainteresovani za rad ove ustanove mogu tamo da isprate sva dešavanja“, kaže Smolović za Kodex.

3862434521394935463069225132172094049615872n

Vrijedne ruke stanarke Doma

Negativnih iskustava nije bilo u nekoj većoj mjeri.

„Zahtjevi na koje ne možemo da odgovorimo ne prihvatamo unaprijed i u startu saopštimo i porodici i korisnicima“, kaže ona.

Zadaci koji su sastavni dio posla Dijane Knežević radnog terapeuta u Domu starih Bijelo Polje, jesu organizovanje slobodnog vremena korisnicima tj. radna aktivnost.

P1030064

Dijana Knežević, foto: Kodex

U svom radu sa korisnicima tokom radno okupacione terapije Dijana koristi specijalizovane metode i tehnike i terapeutske postupke koji imaju za cilj da korisnici neke neurološke traumatske psihološke ili psihijatrijka oboljenja prevaziđu na što uspješniji način.

„Cilj radne terapije je da se poveća samostalnost osobe u sprovođenju dnevnih aktivnosti odnosno da se poveća stepen samostalnosti starijih osoba“, kazala je Knežević.

3722173421180955384467236028499925837283328n

U zdravom tijelu zdrav duh, foto: Facebook

U tom pravcu organizuju se razne društvene igre, priče na razne teme, kardio vježbe, iščitavanje literature, društvene ige, muzičke i plesne sekcije.

 

LJUBAV U POZNIM GODINAMA NAJLJEPŠA
 
Dom starih Bijelo Polje često je tema svih medija, i to zbog jednog divnog razloga, koji svima vraća vjeruju u ljude i ljubav.

Naime za osam godina postojanja u ovom domu su se desila i tri vjenčanja između korisnika koji su se tu upoznali, družili i zaljubili.

„Mi smo uvijek za ljubav, korisnici koji se nađu da tako kažem, koji se druže pa vremenom između njih procvjeta ljubav, njih uvijek podržimo. Organizujemo im vjenčanje i veselimo se sa njima, i na kraju i dobiju sobu u kojoj će biti zajedno smješteni.Naravno i  svi ostali korisnici doma uživaju u ovakvim aktivnostima, podrže sreću svojih kolega, na zabavi zajedno uživaju“, priča sa osmijehom Marijana Smolović za portal Kodex.

SPASITELJ

Nikola Gavrić iz Herceg Novog u oktobru će obilježiti 3 godine boravka u Domu starih a već je proslavio mjesec dana braka sa svojom izbranicom koju je upoznao, zavolio i oženio upravo u domu.

„Htio sam da budem u domu bliže mom kraju u Risnu, ali nije bilo mjesta. Međutim nisam se uopšte pokajao što sam došao u Bijelo Polje. Sad kad bi rekli da mogu u Risan, rekao bih, ne. Ovdje sam se i oženio, sada dijelim sobu sa suprugom, imam društva i lijepo mi je.“, kazao je Gavrić za Kodex.

P1030057

Nikola Gravrić, foto: Kodex

Priča nam da je imao velikih zdravstvenih problema, i operacionih zahvata, ali da je sve to dobro prebrodio uz pažnju i njegu zaposlenih u ovom domu.

„Spasili su me i ja sam im zahvalan beskrajno. Od direktora do portira svi su ljubazni i izađu nam u susret u vezi sa svim zahtjevima. Imamo i dnevnu štampu, televiziju ne od 30 kanala nego 300, dnevni borak za druženje, igramo šah, tombolu, a ja učestvujem u svi aktivnostima jer volim i tako mi ljepše prođe vrijeme", priča novopečeni mladoženja.

Nikola kaže da je u domu pronašao i druga Zdravka kojeg je zavolio kao brata rođenog.

„On me ne zamara, družimo se, živimo jedan preko puta drugog sa svojim ljepšim polovina i dijelimo svakodnevno i radost i tugu."

Nikola kaže da otkad je u dom on ne zna za probleme.

I Nikolin drug Zdravko Pudar iz Podgorice koji je već 4 godine zajedno sa svojom suprugom u Domu starih kaže da je prezadovoljan uslovima u kojima žive.

„Šta reći, gdje ima ovakva čistoća, u kupatilu i topla i hladna voda, veš opran mirišljav, usluge ljekara uvijek. Svake sedmice po dva puta nedjeljno dolazi ljekar, a da sam napolju čekao bih dok zakažem, ovdje sve odmah ide. Medicinsko osoblje non stop dežura bio praznik ili ne, dijele nam terapiju obilaze nas", priča Zdravko za Kodex.

P1030058

Zdravko Pudar, foto: Kodex

Kaže da sve usluge zdravstvene koje ne može da obavi u Bijelom Polju organizacijom iz Doma on ih dobije u drugom gradu, pa je tako i sam išao do Podgorice radi zdravstvenih pregleda.

Zdravko vrijeme provodi u šetnji, a voli i da pjeva, učestvuje u svim aktivnostima zajedno sa Nikolom.

„Imamo tri puta obrok, dva puta kafu ili čaj, gdje bi našli to bolje kad ste zdravstveno slabiji, sve imate na dlanu. Ovaj dom je jedan spasitelj, tako i treba napisati na ploči koja stoji na ulazu u zgradu -SPASITELJ", poručuje Zdravko.

P1030056

Zdravko i Nikola, foto: Kodex

Dva druga najavljuju da će u Domu biti još brakova, jer kako kažu "vide se neke nove simpatije i ljubavi".

"Biće makar još dva ili tri vjenčanja", kroz osmijeh kažu oni.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.