Hrvatska proslavlja godišnjicu Oluje
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Kninu

Hrvatska proslavlja godišnjicu Oluje

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Kninu je počeo centralni skup povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i 23. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja".

Zajednički vijenac su položili predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, ministar odbrane Damir Krstićević, ministar unutrašnhih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, prenosi Hina. 

U državnoj delegaciji su bili i načelnik Glavnog štaba general Mirko Šundov, načelnik policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk, kao i gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Vijenac je položio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. 

Premijer Andrej Plenković rekao je kako "Oluja" i vrijednosti Domovinskog rata treba da budu podsticaj u izgradnji snažne i uspješne zemlje, poručivši kako se Hrvatska zalaže za saradnju i dobrosusjedske odnose, koji se, kako kaže, moraju temeljiti na istini, pomirenju, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi.

"Hrvatska je bila velika u pobjedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirenja kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za saradnju i dobrosusjedske odnose koji se moraju temeljiti na istini, pomirenju, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumijeva i pronalazak odgovornih za sva kaznena djela počinjena tokom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odlaže istinsko pomirenje, dok je iskreno preuzimanje odgovornosti npr. omogućilo primjereno i trajno pomirenje između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU", istakao je Plenković.

Naglasio je kako je "Oluja" u svega nekoliko dana gotovo u cjelosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske i vojnički porazila, kako je rekao, "velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića".

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da se Domovinski rat i hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti i da se vrijednosti patriotskog zajedništva moraju prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskog društva, cijele države i bolje budućnosti. 

Grabar-Kitarović je ocijenila da su pred Hrvatskom novi izazovi, a prioritet je pravednija izgradnja društva i stvaranje boljih uslova za život svih hrvatskih državljana. 

"Zadovoljan građanin najveća je snaga društva i države, a snažna država uslov je sigurnosti u savremenom svijetu punom dinamičnih bezbjednosnih izazova u promjenljivom bližem i širem bezbjednosnom okruženju", poručila je Grabar-Kitarović. 

Grabar-Kitarović je istakla da je Oluja bila veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu, te da je potpuni poraz agresor doživio u daljim vojnim operacijama u BiH, čime su stvoreni preduslovi za postizanje mira koji i danas živimo. Ona je naglasila i da je Oluja postala školski primjer uspješno vođene operacije koja se proučava na mnogim vojnim školama u svijetu. 

Nakon obraćanja državnog vrha okupljenima u Kninu zapaljena je 241 sveća u čast poginulih pripadnika hrvatskih snaga u Oluji.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.