U Izraelu protesti zbog novousvojenog zakona o nacionalnoj jevrejskoj državi
Foto: AA

U Izraelu protesti zbog novousvojenog zakona o nacionalnoj jevrejskoj državi

Arapi u nekoliko gradova u Izraelu protestovali su protiv novousvojenog zakona o nacionalnoj jevrejskoj državi kojim se izraelski državljani koji nisu Jevreji smatraju građanima drugog reda.

Protesti su organizirani u Um al-Fahmu, Haifi, Majd al-Kurumu i Galileji, kao i pojedinim područjima u pustinji Negev.

Među desetinama hiljada demonstranata bili su predstavnici Palestinaca i zastupnici u izraelskom Parlamentu.

2018080523178062836173465Web

Foto:AA

Demonstranti su nosili palestinske zastave, istakli kako su povezani s Palestinom i njenom teritorijom te odbacili ”rasističke zakone”.

Izrael je izložen žestokim kritikama nakon što je parlament te zemlje, 19. jula usvojio kontroverzni zakon, koji Izrael definiše kao jevrejsku državu.

Izraelski Parlament je usvojio zakon kojim je zemlja prvi put proglašena nacionalnom državom jevrejskog naroda. Spornim zakonom je hebrejski proglašen jedinim službenim jezikom, dok je arapski izgubio taj status. Ohrabruje se izgradnja isključivo jevrejskih naselja i cijeli Jerusalim proglašava glavnim gradom Izraela.

Palestinski stručnjaci i intelektualci tvrde da je "Zakon o jevrejskoj nacionalnoj državi" koji je usvojio izraelski Parlament nagovijestio novu eru rasističkog i etničkog čišćenja nad Palestincima, upozoravajući da je ovakav postupak izraelskog Parlamenta potpuno ugrozio sve moguće pregovore u vezi s pitanjem Jerusalema kao i mirovni proces između Palestine i Izraela.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.