Haos u Venecueli: Pokušaj atentata na predsjednika, preživio napad dronovima(VIDEO)
Ilustracija

Maduro napadnut za vrijeme govora

Haos u Venecueli: Pokušaj atentata na predsjednika, preživio napad dronovima(VIDEO)

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro preživio je napad dronovima za vrijeme svog govora.

Incident se dogodio tokom njegovog obraćanja na jednom vojnom skupu u Karakasu, kada su eksplodirala dva drona koja su nosila eksploziv, prenose agencije.

Tom prilikom povrijeđeno je sedam vojnika. 

Na video snimcima vidi se Maduro koji se obraća hiljadama vojnika, njegova supruga i predstavnici vojske i vlade koji u jednom trenutku gledaju u nebo, a zatim obezbjeđenje koje skače da zaštiti Madura. 

Maduro je kazao da je preživeo napad "zahvaljujući Bogu, narodu i oružanim snagama" i okrivio Kolumbiju i američku državu Floridu, gdje žive brojni stanovnici Venecuele u egzilu za "desničarsku zavjeru da ga ubiju". 

On je u televizijskom obraćanju, nekoliko sati nakon napada, rekao da je to bio pokušaj atentata i da sve ukazuje na zavjeru desničara iz susedne Kolumbije, što je, kako kaže, pokazala preliminarna istraga, prenosi Rojters. 

Prema njegovim riječima, nekoliko organizatora je uhvaćeno, ali nije otkrio detalje. 

"Taj dron je išao na mene, ali zaštitio me je štit ljubavi. Siguran sam da ću živjeti još mnogo godina", rekao je Maduro. 

Ministar informisanja Horhe Rodrigez izjavio je da su dronovi napunjeni eksplozivima eksplodirali nedaleko od mjesta gdje se održavao vojni skup u centru Karakasa. 



Ljevičar Maduro, koji je naslijedio predsjednika Uga Čavesa 2013. godine, je nepovrijeđen, ali sedam vojnika je zadobilo povrede. 
Djy0zFgXgAI5EeP

Odgovornost za napad preuzela je malo poznata grupa "Nacionalni pokret vojnika u majcama". 

Oni su se oglasili putem društvenih mreža navodeći da su planirali da napad izvrše dronovima, ali su ih snajperisti oborili. 

"Demonstrirali smo da su ranjivi. Nismo uspjeli danas, ali to je samo pitanje vremena", napisala je grupa osnovana 2014. godine sa ciljem da ujedini sve venecuelanske "pokrete otpora". 

U maju, Maduro je osvojio novi šestogodišnji mandat, što su njegovi rivali pokušali da ospore pozivajući se na brojne nepravilnosti. 

Državni tužilac Tarek Vilijam Sab izjavio je da meta atentata nije bio samo Maduro, već cela vojna komanda koja se u trenutku napada nalazila na bini, prenosi AP. 

Kako je rekao istraga je pokrenuta, a više detalja biće objavljeno u ponedjeljak. 

"Nalazimo se u talasu civilnog rata u Venecueli", rekao je Sab.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.