Do kraja ove godine preko hiljadu osoba ostaje bez posla
Ilustracija

Do 2020. biće smanjena zaposlenost za 3.200 zaposlenih

Do kraja ove godine preko hiljadu osoba ostaje bez posla

Planom optimizacije javne uprave za period do 2020. godine planirano je smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru od tri odsto na centralnom nivou i pet odsto na lokalnom nivou do kraja 2018. godine. Do 2020. na centralnom nivou broj zaposlenih bi trebalo da bude manji pet odsto, a na lokalnom nivou deset odsto, saopštila je u intervjuu Pobjedi ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

Prema podacima do kojih je došlo Ministarstvo javne uprave, a koji predstavljaju polaznu osnovu u Planu optimizacije, u javnom sektoru ukupno je 51.480 zaposlenih. Na centralnom nivou ih je 39.306, a ukupan broj zaposlenih na lokalnom nivou je 12.174. To znači da će do 2020. godine broj zaposlenih u javnom sektoru biti smanjen za skoro 3.200, odnosno da će do kraja ove godine bez posla ostati oko 1.800 zaposlenih u javnom sektoru.

“U skladu sa Planom optimizacije, svi organi državne uprave i javne ustanove čiji je osnivač država u obavezi su da obustave zapošljavanje po osnovu zaključivanja radnog odnosa na neodređeno i određeno vrijeme za period od godinu dana, osim u sektorima od posebnog javnog interesa, uz prethodnu saglasnost Vlade”, kazala je Pribilović.

suzanapribilovic

Suzana Pribilović

Ona je dodala da ograničavanje podrazumijeva privremenu zabranu, u ovom slučaju na 12 mjeseci, za objavljivanje javnih oglasa u cilju zasnivanja radnog odnosa, odnosno zapošljavanja u javnoj upravi.

“Posebno smo vodili računa da utvrdimo koji su to izuzeci kako bismo obezbijedili normalno funkcionisanje sistema, pa se ograničenje odnosi na ugovore čije zaključenje je neophodno za nesmetano vršenje poslova organa, uz prethodno pribavljeno odobrenje Ministarstva finansija i Ministarstva javne uprave”, rekla je Pribilović.

Pribilović je objasnila da Ministarstvo javne uprave zajedno sa Ministarstvom finansija i drugim organima razmatra modele za one koji budu sporazumno raskinula radni odnos ili budu proglašeni tehnološkim viškom.

“Za tehnološke viškove, svakako, će biti obezbijeđene otpremnine, a sada smo u fazi utvrđivanja podsticaja za sporazumni prestanak radnog odnosa. Podsticajne mjere mogu ići u pravcu davanja otpremnina ili nekog paketa mjera u sklopu mjera aktivnog zapošljavanja, povoljniji krediti i slično”, istakla je ministarka.

Planom je kako navodi, definisano da su prethodno institucije u obavezi da obave anketiranja zaposlenih za sporazumni prestanak radnog odnosa, pri čemu će se voditi računa da se anketiranjem ne obuhvataju lica čije su kompetencije neophodne sistemu.

“Krajem oktobra planirano je da već imamo prve rezultate ankete zaposlenih koji su zainteresovani za sporazumni prekid radnog odnosa”, rekla je ona.

Pribilović tvrdi da je Vlada zadužila resorne ministre da otpočnu postupak optimizacije u privrednim društvima u kojima je država većinski vlasnik sa aspekta zaposlenosti i njihove funkcionalnosti.

“Zaključak se odnosi na sva državna privredna društva u većinskom državnom vlasništvu”, objašnjava Pribilović.

Pribilović je navela da je u Ministarstvu javne uprave trenutno zaposleno 104 osobe, a sistematizovano 138.

“U pripremi nove sistematizacije vodimo se i mjerom iz Plana optimizacije da se broj sistematizovanih radnih mjesta smanji za deset do 30 odsto. Ideja je da kroz novu sistematizaciju uvažimo, onoliko koliko je to moguće, preporuke Svjetske banke, ali i mjere iz Plana optimizacije. Ministarstvo javne uprave treba da bude primjer svim organima kada je u pitanju implementacija Plana optimizacije i na tome ću insistirati”, poručila je Pribilović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.