Žene u Crnoj Gori ne razmišljaju o surogat materinstvu
Ilustracija

A nema ni zakonskih mogućnosti

Žene u Crnoj Gori ne razmišljaju o surogat materinstvu

U Crnoj Gori nema zakonskih mogućnosti za surogat majčinstvo a, kako je Pobjedi rečeno iz Ministarstva zdravlja, o legalizaciji ovog postupka u kojem žene "pozajmljuju" svoju matericu parovima koji ne mogu da imaju djecu, za sada se ne razmišlja.

Da naša zemlja nije spremna za instituciju surogat majki smatraju i sagovornice Pobjede, jer, kako kažu, crnogorske žene teško bi se odrekle djeteta koje devet mjeseci nose u stomaku, a sa druge strane, postojala bi i mogućnost zloupotreba.

Surogat majka nikako ne može da bude isključena niti fiziološki, niti psihološki iz stvaranja novog života. Neophodno je posebno mentalno podešavanje da bi iznijela trudnoću kako treba, porodila se kvalitetno i onda, naravno, dala bebu koju je rodila, kazala je psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić.

"Emocije su sastavni dio trudnoće i žena mora biti spremna i kadra da iznese sve te promjene koje će se tu desiti. Smatram da je za to potreban jedan drugačiji mentalni sklop, koji nije nešto što je tipično za naše crnogorske žene", kazala je Stupar-Đurišić za Pobjedu.

Da je surogat majka itekako biološka majka, te da je nemoguće prekinuti vezu između nje i djeteta koje je rodila, smatra i izvršna direktorica Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović.

Prema njenim riječima, neprihvatljivo je ženu svesti na pokretnu mašinu za proizvodnju novih života.

U Udruženju Roditelji kažu da im se niko nije obraćao kako bi se informisao o mogućnosti surogat materinstva.

Prema riječima izvršne direktorice tog udruženja Kristine Mihailović, u slučaju da se pokrene priča o legalizaciji ovog postupka nadležni moraju precizno definisati zakon kako ne bi došlo do zloupotreba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.