Tači pozvao na suzdržanost i smirenost na Kosovu
Hašim Tači

Tači pozvao na suzdržanost i smirenost na Kosovu

Predsjednik Kosova, Hašim Tači pozvao je sve građane, institucije i strane koje su obuhvaćene procesom postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i da sačuvaju smirenost u ovo veoma važnom vremenu za Kosovo.

Tači je u izjavi za javnost poručio da je Republika Kosovo posvećena postizanju istorijskog, pravno obavezujućeg sporazuma, u okviru posljednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. 

"Tokom ovog putovanja, neophodnog za obezbjeđivanje dugoročnog mira na Zapadnom Balkanu, Republika Kosovo će se strogo držati obećanja da sačuva smirenost i da ni na koji način ne ugrožava cilj potpune normalizaciju odnosa između zemalja", izjavio je Tači, prenosi Anadolija. 

On je naglasio da su nakon formiranja Upravljačkog tima, kosovske institucije posvećene da finalizuju rad na izradi nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, na osnovu postignutih sporazuma 2013. i 2015. godine u Briselu, između Kosova i Srbije, zasnivajući se na odluci Ustavnog suda Republike Kosovo. 

"Stoga, kao predsjednik zemlje, pozivam sve građane, institucije i strane koje su obuhvaćene ovim procesom, da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i da sačuvaju smirenost u ovo veoma važnom vremenu za našu zemlju", izjavio je Tači. 

U međuvremenu, premijer Kosova, Ramuš Haradinaj zatražio je podizanje pripravnosti institucija bezbjednosti na cijelom Kosovu za slučaj bilo kakvog poremećaja reda i zakona u zemlji.

Haradinaj je juče, nakon sastanka Savjeta za bezbjednost Kosova, istakao da je povećanje pripravnosti zatražio zbog posljednje političke retorike, vremenskog roka za Zajednicu opština sa srpskom većinom i drugih informacija koje se povezuju sa redom, zakonom i bezbjednošću u zemlji. 

Premijer je dodao da je retorika o granicama ili teritorijama na Kosovu, protiv reakcija retorici koja dolazi iz Beograda o navodnom pravu Srbije na Kosovu, konkretnije na sjever.

A što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, Haradinaj je rekao da je Kosovo u okvirima svojih obaveza, a to znači da je 4. avgust, rok za podnošenje transkripta radne grupe za izradu nacrta statuta te Zajednice.

Po njegovim riječima, zato niko nema prava da preduzima jednostrane akcije, ali je poručio i da će ukoliko neko preduzme bilo kakvu jednostranu akciju, dobiti odgovor organa reda i zakona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.