Marković: Patrijarh nije uspio da nas pokoleba, Zakona će biti
Duško Marković

Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore

Marković: Patrijarh nije uspio da nas pokoleba, Zakona će biti

Ova Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore, u kojoj će morati da važe isti principi pravne države i za građanina i za sveštenika. Ne može se biti van domašaja Ustava i zakona samo zato što služite crkvi ili vjerskoj zajednici, a pritom ne poštujete državu i njene institucije, kazao je u intervjuu Vikend novinama predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

On je naveo kao činjenicu da Srpska pravoslavna crkva posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske ima interese u našoj zemlji i da su oni prije svega politički pa vjerski i duhovni.

On je istakao da je nedavna izjava patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja ipak slijed zvaničnih stavova SPC  i Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih čelnika o Crnoj Gori.

“Ona polazi od teze o Crnoj Gori kao srpskoj državi u kojoj je, kako oni kažu, crkva starija od države. To onda znači da istu ne treba poštovati i doprinositi joj. Osporena je i u kontinuitetu se osporavaju sve odluke građana o budućnosti Crne Gore. Ne poštuje se ni ustavno uređenje Crne Gore kao građanske, a ne nacionalne države. Dakle, netačni su i podli navodi patrijarha Irineja o položaju Srba u našoj zemlji”, dodao je on u razgovoru za DN.

Prema njegovim riječima činjenica je da Srpska pravoslavna crkva posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske ima interese u Crnoj Gori, a oni su, prije svega, politički pa vjerski i duhovni.

“Ne može se više osporavati Crnoj Gori pristup javnim, državnim dobrima, koja koristi Mitropolija crnogorsko-primorska. Kao država smo gradili i pomagali, i nijesmo oduzimali. Pitanje je da li bi bilo danas Hrama u Podgorici da Vlada za taj vrijedni objekat nije opredijelila značajna sredstva. Prema tome, moraće se prestati sa vulgarnim napadima na državu i njene institucije, koji najčešće dolaze poslije tajnih večera sa opozicijom. Dakle, ako je patrijarh htio da nas pokoleba, nije uspio. Zakona će biti”, jasan je premijer.

P1020385

Marković, arhiva Kodexa

Između ostalog Marković je u intervjuu Vikend novinama komentarisao i ekonomska kretanja u državi kao i nedavni rebalans budžeta.

“Kroz rebalans smo, između ostalog, obezbijedili i sredstva za kupovinu zemljišta za izgradnju osnovne škole i obdaništa u naselju Siti kvart. Obezbijedili smo sredstva za lokacije za sistem za prečišćavanj e otpadnih voda i industrijskog otpada, kao važan segment infrastrukturnog opremanja glavnog grada. Istakao bih da smo ovim rebalansom obezbijedili nedostajuća sredstva za finansiranje zdravstvenih usluga građana, koje su njihova važna potreba. Dakle, jednom riječju mi smo na terenu realne politike, a ne političke demagogije i marketinga”, naglasio je on.

Govoreći o turističkoj sezoni Marković se posebno osvrnuo na sjever države.

“Sjever je decenijama unazad neopravdano razvojno zapostavljan, iako raspolaže sa preko 50 odsto ukupnih resursa koji mogu biti stavljeni u funkciju ekonomskog rasta i razvoja zemlje. Mi smo u sjevernom regionu započeli turističke projekte vrijedne preko 80 miliona eura. Ali istovremeno ne želimo da sjever bude isključivo u ulozi zimskog turizma. Sama okolnost da se u pojedinim gradovima na sjeveru, u ljetnjoj sezoni 2017. godine, nije mogao naći slobodan krevet ni na seoskom području, govori nam da je ulaganje u sjever opravdano, kao i očekivanja od ovog kraja”, rekao je on.

Prema riječima premijera namjera je da država snažnije ulaže u puteve, komunalnu i društvenu infrastrukturu, i druge neophodne sadržaje, jer većina opština sjevernog regiona ima jedinstvene kulturne i turističke potencijale koji moraju biti stavljeni u funkciju stvaranja nove vrijednosti, otvaranja novih radnih mjesta i boljeg života svake porodice.

“Uostalom, doživljavam to i kao dio našeg duga prema sjeveru”, naveo je Marković.

Marković: Mijenjaću ministre sam ukoliko bude bilo potrebe

On je komentarisao i spekulacije se da će na jesen napraviti rekonstrukciju Vlade.

“Ne znam šta se govori i očekuje, ali su ministri i moji saradnici u kabinetu, u mom načinu rada, svakog dana na ispitu. A jasno registrujem da su im državni poslovi ispred ličnog komfora. Svaka sjednica Vlade je svojevrsna provjera, uz analizu rada i rezultata. Iako sam veoma zahtjevan i naglašeno kritički orijentisan, rezultati su tu, i oni su i mjerljivi, i vidljivi. Gotovo u svim sektorima i politikama bilježimo rezultat. Rast ekonomije već dvije godine držimo iznad naših i međunarodnih projekcija, uspješno se ostvaruje plan finansijske konsolidacije, otvoreno je nekoliko hiljada novih radnih mjesta i stopa nezaposlenosti pada. Još jedan važan kvalitet je da nemam ni prigovora sa strane na ponašanje članova Vlade, a kao što vidite nema ni jedne afere u tom smislu”, naglasio je premijer.

vladacg

Marković je poručio da će čim primijeti neposvećenost ili da neko ozbiljnije zaostaje mijenjati ministre sam, te da mu za to nije potreban savjet.

“Ali to neću raditi zbog bilo čijih i bilo kakvih očekivanja, nego isključivo zbog potrebe kad do nje dođe”, zaključio je Marković za Dnevne Novine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.