Vučić pisao Srbima na Kosovu: Neće biti nove Oluje
Aleksandar Vučić

Pozvao ih da ne nasijedaju na dezinformacije

Vučić pisao Srbima na Kosovu: Neće biti nove Oluje

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas otvoreno pismo Srbima na Kosovu, u kojem ih poziva da ne reaguju na eventualne provokacije i ciljane dezinformacije, te ističe da je Srbija danas spremna da izvrši svoju obavezu prema njima i zaštiti njihove živote i mir, ako to bude neophodno.

Vučić u pismu ističe da sjutra, 4. avgusta, ističe rok koji je Evropska unija dala privremenim institucijama samouprave u Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma završe usvajanje Statuta Zajednice srpskih opština. 

"Dan pred istek najnovijeg roka za obaveze Prištine u formiranju Zajednice srpskih opština i na 1930. dan od kada je Priština potpisom preuzela tu obavezu, obistinjuju se i potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje sam iskazivao sve vrijeme. Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština", kazao je Vučić.

Srbe moli da u vezi sa tim ne preduzimaju ništa što bi pojedinci među Albancima, ili djelu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv njih.

"I baš zbog toga, u ovim danima u našoj južnoj pokrajini, ali i manjem dijelu međunarodne zajednice, glasno se čuje riječ i jasno vidi djelovanje onih koji, umjesto da izvršavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovaj period koriste da u srpski narod na Kosovu i Metohiji, svakodnevnim pretnjama i organizovanim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, sa ciljem izazivanja nepovjerenja u državne institucije Srbije, stvaranja podjele među političkim predstavnicima Srba na KiM i ukupnog slabljenja naše pozicije u osjetljivoj fazi pregovora", naveo je predsjednik Srbije u pismu.

Ističe da upravo iz tih razloga, "mir im  je najveći interes".

"Izazovi koji su pred nama zahtijevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. 

Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove „Oluje" na Kosovu i Metohiji neće biti. Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrijednost, koju pored svega drugog nastojimo da zaštitimo i kroz teške razgovore koje vodimo sa političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice.

Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini jeste i primarni zadatak misije KFOR i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtijevam da mir zaštite tako što ce spriječiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu „Gazivode", trafostanicu „Valač" ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak", kazao je Vučić.

Dodao je da će nastaviti da se na isključivo miran način zalažu za kompromisno i sveobuhvatno rješavanje odnosa na Kosovu i Metohiji, i neće kako dodaje stati sve dok za Srbe ne obezbijedimo u svakom pogledu više nego što imamo danas", zaključio je predsjednik Srbije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.