Agović: Napredak vidljiv na svakom koraku
Samir Agović, foto: Radio Petnjica

Pet godina opštine Petnjica

Agović: Napredak vidljiv na svakom koraku

Nakon pet godina od dobijanja statusa opštine Petnjica se više ne može prepoznati niti uporediti sa onim što je bila prije, kaže za Kodex prvi čovjek Petnjice Samir Agović.

Dodaje da je u proteklih pet godina u Petnjicu investirano 20 miliona eura u projekte koji su završeni ili se privode kraju. Zahvaljujući domaćinskom odnosu, kaže Agović, napredak u Petnjici vidljiv je na svakom koraku.

“Petnjica je danas jedno veliko gradilište a najznačajnija investicija koja se ovih dana realizuje jeste izgradnja i modernizacija regionalnog puta Berane Rožaje, odnosno njegovog dijela Podvade Berane koji prolazi kroz opštinu Petnjica. “ kaže za Kodex Samir Agović, čelnik petnjičke opštine i dodaje da je najveći dio investicija u Petnjici upravo realizovano novcem Vlade Crne Gore na čemu je posebno zahvalan.

GetImage

Posebno zahvalan Vladi Crne Gore

Pored investicija, u proteklih pet godina mnogo je učinjeno i na polju kulture i sporta ali i na polju obrazovanja, konstatuje Agović. Djeca Petnjice danas imaju svoju srednju školu u kojoj se izučavaju atraktivni smjerovi.

“Danas u Petnjici srednjoškolci imaju mogućnost da upišu gimnaziju, ekonomski smjer, poljoprivredu, turizam, veterinu...sve atraktivna zanimanja koja će u budućnosti vjerujem biti potrebna Petnjici. Mnogo smo radili na tome da bihorski ćilimi postanu kulturno dobro Crne Gore, što se i dogodilo. Sada je na redu da se bihorski ćilim nađe na listi svjetske kulturne baštine.“ poručuje Agović za Kodex.

Agović potencira i valorizaciju arheološkog nalazišta Torine kao dijela kulturnog naslijeđa Petnjice koji u taj kraj može privući dosta turista. Torine i pećina Hodrovica nedovoljno su istraženi dragulji bihorskog kraja. Kraja koji ima dosta onih koji žive širom planete.

“Jako je važno istaći da smo izgradili do sada najproduktivniji temelj sa dijasporom koju smatramo jednim od temelja Petnjice i njenog razvoja. Mogu reći da danas Petnjica ima znatno manje problema nego što ih je imala prije pet godina. U narednom periodu treba raditi na zapošljavanju mladih i smanjenju migracije stanovništva iz ovog kraja. To su u stvari i jedine dvije brige koje imamo.“ kaže za Kodex prvi čovjek Petnjice Samir Agović.

gdfgsdv696x522

Od osnivanja otvoreno 150 novih radnih mjesta

Agović kaže da je u proteklih pet godina i na tome urađeno dosta. Od osnivanja opštine do danas otvoreno je 150 novih radnih mjesta u realnom sektoru, u poljoprivredi i turizmu. Dodaje da je Petnjica u cijelom tom periodu imala i ima značajnu podršku vlade. Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je 14 grantova u visini od po 10 hiljada eura, mladim poljoprivrednicima bihorskog kraja.

“Sve to govori da se stvaraju kvalitetni uslovi za život u Petnjici i ubijeđen sam da za Petnjicu idu bolji dani. Vjerujem da će izgradnja autoputa ali i regionalnih puteva koji će se naslanjati na njega, u Petnjicu dovesti saobraćajne koridore koji će olakšati viziju nenog razvoja. Ubijeđen sam da će tada Petnjica valorizovati sve kvalitete koje ima i da će biti mjesto povratka a ne odlaska.“ kaže za Kodex predsjednik petnjičke opštine Samir Agović.     

Agović konstatuje da su proteklih pet godina opovrgle sve sumnje u to da li je Petnjica trebala da dobije status opštine i da joj je upravo status opštine otvorio prostor za novi razvoj.   

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.