Tači: Građani Kosova na refendumu da odluče o sporazumu sa Srbijom
Hašim Tači, foto:AA

Tači: Građani Kosova na refendumu da odluče o sporazumu sa Srbijom

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je Skupština Kosova najviši organ koji treba da daju posljednju riječ u slučaju postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom, ali je istakao i da je došlo vrijeme i da se osnaži glas građana koji bi putem referendum mogli da se izjasne o tom sporazumu.

Tači je istakao da Kosovo spada među rijetke države koje još uvijek nemaju zakonsku mogućnost raspisivanja referenduma, te da je zato pokrenuo neophodne međuinstitucionalne konsultacije, kao i konsultacije sa međunarodnim partnerima, kako bi u bliskoj budućnosti to bilo moguće. 

“Posebno u slučaju eventualnog mirovnog sporazuma o normalizaciji, pomirenju i recipročnom priznanju Kosova i Srbije, smatram neophodnim izjašnjavanje građana putem referendum. Građani Kosova treba da budu u stanju da odlučuju u tako važnom i istorijskom procesu, posebno sada kada smo svedoci izrazitih razlika između političkog spektra u vezi dijaloga i eventualnog konačnog međudržavnog sporazuma Kosovo-Srbija”, kazao je Tači, javlja Anadolija.

Tači je ponovio zahtjev svim političkim partijama na Kosovu da u ovom procesu Kosovo mora biti što jedinstvenije, kako bi se što bolje odbranio interes zemlje i kako bi se legitmisao politički i istorijski zahtjev Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca za pripajanjem Kosovu.

On je naglasio da je upravo zbog tog zahtijeva njegov stav da Kosovo treba da bude spremno za razmatranje opcije korigovanja granice sa Srbijom, koja je duga oko 400 kilometara. Dodao je i da korigovanje granice sa između Kosova i Srbije ne bi bio presedan u svijetu, jer je već bilo takvih korekcija. 

Tači je naglasio da konačni sporazum sa Srbijom mora biti postignut putem dijaloga, mirnim putem, nikako ratom, te da Kosovo ima punu podršku međunarodnih partnera. Istakao je i da to nikako ne znači otvaranje Pandorine kutije u regionu.

On je potencirao da stare aspiracije Beograda o podjeli Kosova ili razmjeni teritorija, nisu njegove ideje ili opcije, nego su potpuno u suprotnosti sa njegovim načelima. Poručio je i da neće biti ni podjele Kosova, ni autonomije, ni razmjene teritorija. 

“Za ono šta može da postavi Srbija ja ne mogu da preuzmem odgovormost, ali preuzimam odgovornost u ime moje zemlje i građana poštujući Ustav i zakone”, kazao je Tači. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.