Sve manja nezaposlenost u regionu osim u Srbiji
Foto: Ilustracija

Sve manja nezaposlenost u regionu osim u Srbiji

Prema podacima iz prve polovine ove godine najmanju stopu nezaposlenih od 5,9 posto u regionu ima Slovenija, a najveću od 21,6 posto Makedonija.

Istovremeno, u Hrvatskoj je registrovana stopa nezaposlenosti od 8,8 posto (jun), Srbiji 14,8 posto u prvoj polovini 2018. godine, a u Crnoj Gori 16,1 posto takođe, u prvoj polovini ove godine, analizira agencija Anadolija.

Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini na kraju prošle godine bila je na nivou od 20,5 posto.

Interesantno je da je prema najnovijim pokazateljima u suzbijanju nezaposlenosti najviše napredovala BiH. Tako je stopa nezaposlenosti smanjena za 4,9 posto (godinu ranije iznosila 25,4 posto).

Stopa nezaposlenosti smanjena je i u Sloveniji i to za 1,9 posto (bila 7,8 posto ranije), kao i u Hrvatskoj i to za dva procenta (prošle godine bila 10,8 posto).

Identično, po 1,3 posto smanjena je nezaposlenost u odnosu na prošlu godinu i u Crnoj Gori (iznosila 17,4 posto), te Makedoniji (bila 22,9 posto).

Jedina država čija je nezaposlenost povećana, iako blago od svega 0,2 posto u odnosu na ranije stanje je Srbija. Naime, prošle godine nezaposlenost u Srbiji je bila na nivou od 14,6 posto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.