Policajci ubili mladića sa Daunovim sindromom, nosio igračku pištolj
Foto: Ilustracija

Policajci ubili mladića sa Daunovim sindromom, nosio igračku pištolj

Švedska policija ubila je mladića (20) sa Daunovim sindromom i oblikom autizma, dok je nosio pištolj igračku, prenijeli su mediji.

Policija je otvorila vatru na Erika Torela misleći da on u rukama ima pravi pištolj, a cijelu situaciju nazvali su "prijetećom", prenosi BBC.

Incident se dogodio u četvrtak oko četiri sata ujutru, u okrugu Vasastan u Stokholmu, a nakon što je policija primila dojavu da muškarac ima pištolj.

Na lice mjesta došla su tri policajca i približila se Eriku prije nego što su mu naredili da spusti pištolj, za koji su mislili da je pravi, prenosi Tanjug.

Nakon toga su ga pogodili iz vatrenog oružja jer, kako su rekli, "ponašao se prijeteći".

On je prebačen u bolnicu, gdje je podlegao ranama.

Majka mladića izjavila je švedskom listu Ekspresen da je igračka pištolj bio poklon i opisala svog sina kao "najljubaznijeg čovjeka na svijetu".

Nekoliko sati prije ubistva njegov nestanak je prijavljen policiji, ali je njegova majka rekla da je on i ranije nestajao ali su ga pronalazili.

Kako je rekla, mladić je bio ozbiljno onesposobljen i imao je problema sa govorom, čak i kada je koristio riječ "mama".

"Ne bi ni muvu povrijedio", rekla je njegova majka.

O cijelom slučaju pokrenuta je istraga.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.