Radulović: Srbi i Rusi dragi gosti, sve više turista iz Zapadne Evrope
Pavle Radulović

Berićetna godina

Radulović: Srbi i Rusi dragi gosti, sve više turista iz Zapadne Evrope

Kao i minulih sezona i ovog ljeta najbrojniji turisti na crnogorskoj obali su Srbi i Rusi. Ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, u razgovoru za beogradske Večernje Novosti je kazao da je riječ o dragim gostima, ali i da je sve više turista iz Zapadne Evrope.

Trenutno je registrovano oko 175.000 gostiju, što je pet odsto više nego prošle godine u istom periodu.

"Turistima iz Srbije i dalje smo jedna od omiljenih destinacija za odmor. Bilježimo i značajno veće interesovanje iz Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske i Velike Britanije, ali i Kine i Japana. Više je i velikih svjetskih turoperatora, kao što su TUI, Thomas Cook, FTI, Der Touristik, Thomson i Monarch, koji pretežno dovode goste sa zapadnih tržišta. Prema istraživanju Blumberga, mi smo ove godine deseta destinacija u svijetu po broju megajahti! Iza nas su Australija, Malta, Emirati, Bahami. Kada se uzme u obzir da je njihova prosječna dužina veća od 50 metara - onda smo peti u svijetu", kaže Radulović za Novosti.

Na pitanje da li su politički zategnuti odnosi sa Moskvom ugrozili priliv gostiju iz Rusije, ministar turizma odgovara odrično.

"Ne. Prema broju gostiju iz Rusije ove i prethodne godine, kao i prema najavama bukinga, politička situacija ne utiče ni na goste ni na našu ponudu i gostoprimstvo. Prethodne godine, kada je postojala negativna kampanja o Crnoj Gori u ruskim medijima, našu zemlju je posjetilo više od 350.000 turista iz Rusije, što je bio rast od preko 10,6 odsto u odnosu na 2016. godinu", istakao je Radulović za beogradski list.

37161098102096493717495778302416634958577664n

Foto:Kodex

Prema riječima Radulovića, i u prvih pet mjeseci ove godine trend je sličan. U kolektivnom smještaju raste broj ruskih turista za više od šest odsto.

A što se cena tiče njih diktira tržište.

- Kada govorio o regionu, naša ponuda je po cijenama konkurentna, pogotovo u odnosu na Hrvatsku, koja se takođe bazira na suncu i moru. Mi nudimo ponešto za svakog, i krećemo ka strateškom cilju, a to je ponuda za visokoplatežne turiste.

Prihod od turizma prošle godine bio je 959 miliona eura. Da će ova godina biti berićetna pokazuju podaci iz predsezone kada su Crnogorci imali dvocifren rast prihoda. Samo od naplate boravišne takse zaključno sa 29. julom prihod je oko 698.000 eura, što je za 97.600 eura više nego lani.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.