Zbog velikih suša skuplji i kraći pomfrit
Foto: Ilustracija

Loš rod ove godine

Zbog velikih suša skuplji i kraći pomfrit

Suša u zapadnoj Evropi uticaće na rod krompira, a i na dužinu pomfrita, ukazuju njemački i švajcarski mediji, prenosi portal 021.

Krompir zbog suše više ne raste, pa će krompiri za dalju obradu biti mnogo manji nego na šta ste  navikli. Za obradu, odnosno za pomfrit ili čips, potrebno je da krompir dostigne veličinu od najmanje 7,5 centimetara, prenosi portal 021.

"Moguće je da će pomfrit ove godine biti kraći", istakao je predsjednik Udruženja proizvođača krompira Švajcarske Ruedi Fišer.

"Dužina pomfrita posebno je važna za lance restorana brze hrane, prije svega Mekdonalds, jer ako su kraći, onda se lošije pakuju u kartone predviđene za njih", objasnio je Fišer.

Iz Mekdonaldsa kažu da, iako postoji mogućnost da ove godine pomfrit bude znatno kraći, ne treba očekivati njegovu nestašicu.

"Pravo stanje ovogodišnjeg roda krompira biće poznato tek krajem avgusta, ali već danas sve ukazuje na manji rod", rekao je Fišer.

Dramatično stanje je u Njemačkoj, gdje Udruženje proizvođača krompira upozorava da bi rod mogao ove godine biti manji za oko 40 odsto.

Usljed toga, navodi njemački dnevnik "Bild", krompir će morati da se uvozi, a posljedice toga biće skuplji pomfrit.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.