Ovo muško ime koje je zastupljeno i u Crnoj Gori ima najtužnije značenje
Ilustracija

Ovo muško ime koje je zastupljeno i u Crnoj Gori ima najtužnije značenje

U potrazi za što ljepšim i što neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za starim, tradicionalnim imenima koje su nosili naši preci.

Ako i vi spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da ovakva imena, iako stara, ne moraju nužno da imaju značenje koje mu se danas pripisuje, pa čak ni da potiču sa naših prostora.

Vjerovatno najbolji primjer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad.

Rasprostranjeno je u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori. Smatra se da vodi porijeklo od negacije glagola "nadati" ili "očekivati". Ime se najčešće davalo djeci koja su došla na svijet "nenadano", "iznenada", odnosno kojima se roditelji nisu nadali.

Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

Iako ovo nužno nije negativno tumačenje, ima etnologa koji idu i korak dalje pa kažu da ovo muško ime vodi porijeklo od negacije glagola "željeti" i da praktično znači - neželjeno dijete. Ipak, mnogi osporavaju ovakvo značenje.

Ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od rijetkih muških imena koje nema izvedeni ženski oblik imena.

Dnevno.rs.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.