Poslednji ispraćaj: Oliver Dragojević ostavio neizbrisiv trag u Dalmaciji i cijeloj Hrvatskoj

Posljednji ispraćaj velikana hrvatske muzike Olivera Dragojevića održan je u njegovom rodnom mjestu Vela Luka na ostrvu Korčula, na mjesnom groblju sv. Roka gdje je smještena porodična grobnica Dragojevića.

Velikanu hrvatske muzike počast je odalo na hiljadu prijatelja i sugrađana, Velalučana i Korčulana u kapeli na groblju sv. Roka, smještenom nedaleko centra mjesta Vela Luka.

Luka Šulić na violončelu je pred kapelom intonirao najpoznatiju Oliverovu pjesmu "Moj galebe", a nakon toga su posmrtnimostaci uz vojnu muziku i katolički obred prevezen do porodične grobnice.

Na posljednjem ispraćaju se okupilo oko hiljadu osoba, dok je na sinoćnjem dočeku katamarana sa posmrtnim ostacim bilo nekoliko hiljada Korčulana.

U govoru kod odra poručeno je kako je Oliver bio najveći sin Vela Luke i ostrva Korčule koji je svojom upečatljivom pjesmom i glasom, skromnim karakterom i ljubavlju koju je gajio za svoje rodno mjesto, ostavio neizbrisiv trag u Dalmaciji i cijeloj Hrvatskoj.

Na posljednji ispraćaj su došli Oliverovi brojni obožavatelji iz cijele Hrvatske, poneki iz zemalja regije, kao i svi oni Splićani koje su posebno voljeli njegovu pjesmu.

U opštinskoj zgradi Vele Luke otvorena je knjiga žalosti u koju su se priliku imali upisati svi poštovatelji i prijatelji muzičke legende koja je na sceni od 60-ih godina prošloga vijeka.

Poseban Jadrolinijin katamaran sa posmrtnim ostacima stigao je sinoć u Velu Luku oko 22.30 sati iz Splita iz kojega je ispraćen od više hiljada Splićana i poklonika okupljenih na splitskoj rivi, a za katamaranom su isplovile na stotine brodica i upriličena je bakljada od strane pripadnike Torcide.

Velalučani su s poštovanjem i tugom dočekali povorku sa preminulim svojim najpoznatijim sumještaninom čija je rodna kuća smještena u samom centru mjesta.

Oliver Dragojević je preminuo 29. jula u splitskoj bolnici nakon godinu dana borbe s karcinomom pluća.

Zbog velikog doprinosa koji je Oliver ostavio u zalog hrvatskoj kulturi, juče je u cijeloj zemlji proglašen Dan sućuti, a u Splitu je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) održana komemoracija na kojoj su prisustvovali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i drugi državni i gradski zvaničnici  te Oliverova porodica, rodbina i prijatelji.

U Veloj Luci gradske i opštinske zastave su spuštene na pola koplja, a hrvatska zastava raširena na crkvi sv. Josipa u gradskom centru povezana je crnom vrpcom.

Oliver je otpjevao bezvremenske hitove od početka svoje karijere do danas, a među najpoznatije pjesme ubrajaju se "Ča će mi Copacanana","Galeb i ja", "Skalinada", "Cesarica"..., a posljenji veliki duet snimio je sa Željkom Bebekom za pjesmu "Ako voliš ovu ženu".

Tokom izuzetno bogate muzičke karijere objavio je 20 studijskih albuma od 1975. do 1995. godine te veći broj live i kompilacijskih albuma i nastupio u njujorškom Carnegie Hallu, Royal Albert Hallu u Londonu, Olympiji u Parizu i Opera House u Sidneju.

Oliver Dragojević se rodio 1947. godine na ostrvu Korčula, u mjestu Vela Luka gdje je i pokopan. Oliver se kao dječak preselio u Split gdje je pohađao osnovnumuzičku školu, kasnije je u tom gradu nastavio svoju karijeru i porodični život, ali Vela Luka je ostala njegovo ishodište i zavičaj u kojeg se uvijek najradije vraćao i gdje su pokopani negovi roditelji i brat.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.