Tači: Preševska dolina treba da bude dio Kosova
Hašim Tači

Tači: Preševska dolina treba da bude dio Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je neprihvatljiva razmjena teritorija između Srbije i Kosova, ali da bi Preševska dolina trebalo da postane dio Kosova.

Tači je u intervjuu za Asošijejted pres odbacio ideju podjele Kosova po etničkim linijama ali da je otvoren za razmatranje "korekcije" granica u pregovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije.

AP navodi da je srpska vlada kao moguće rješenje predložila razmjenu teritorija prema etničkom sastavu sjever Kosova za Preševsku dolinu, ali da je Tači rekao da je takva podjela "neprihvatljiva".

On je rekao da bi Preševska dolina bez obzira trebalo da postane dio Kosova.

"Zahtjev Srbije za podjelom Kosova neće biti uspješan. To je neprihvatljivo", rekao je on, prenosi Beta.

Tači je rekao da neće biti "podjele već korekcije granica", s mogućim uključivanjem Preševske doline u Kosovo. On nije rekao da li bi ti bilo zamjena za sjeverni dio Kosovske Mitrovice.

Predsjednik Kosova je rekao da je uvjeren da će pregovori sa Srbijom, koje vodi EU a SAD pažljivo prate, uskoro donijeti bilateralno priznavanje. 

"Ako se postignu korekcija granice Kosovo-Srbija i konačni sporazum o uzajamnom priznanju, ako je takav sporazum bilateralan i uravnotežen, što znači da obje strane dobijaju, onda niko ne bi trebalo da bude protiv toga", rekao je Tači.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.