Brisel: Novinarima će naplaćivati izvještavanje sa Samita 50 eura?
ilustracija

Brisel: Novinarima će naplaćivati izvještavanje sa Samita 50 eura?

Novinari koji u Briselu prate dešavanja u Evropskoj uniji požalili su se da Belgija krši medijske slobode nakon što im je poručeno da će morati da plaćaju 50 eura za izvaštavanje sa narednih samita lidera EU, prenosi "Rojters".

Agencija navodi da su se novinarima u protestima na ovu odluku belgijskih vlasti pridružili i zvaničnici EU koji su zatražili od vlade u Briselu, koja je domaćin samita, da ponovo "promisli" o novom zakonu po kojem se napraćuju troškovi bezbjednosne kontrole na skupovima Unije.

Rojters navodi da je zakon počeo da se primjenjuje 1. juna, ali da su novinari na njega obratili pažnju tek juče kada je Savjet EU objavio rutinski poziv na akreditaciju za pokrivanje narednog samita u oktobru, prenosi Tanjug.

U pozivu se po prvi put navodi da izvještači koji imaju prebivalište u Belgiji moraju belgijskim vlastima da plate obaveznu bezbjednosnu kontrolu.

Belgijsko novinarsko udruženje AGJPB saopštilo je da bi ovim zakonom moglo da bude pogođeno do 1.000 novinara i nazvalo ga kršenjem medijskih sloboda.

Navodi se da je i Federacija evropskih novinara pozvala da se novinari izuzmu od tih troškova. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.