Šampanjac kao preventiva za neke bolesti
Foto: Ilustracija

Umjereno konzumiranje

Šampanjac kao preventiva za neke bolesti

Vijest koja podiže nadu i istovremeno podiže prašinu. Naučnici tvrde da tri čaše šampanjca dnevno mogu pomoći u sprječavanju demencije i Alchajmerove bolesti.

Sastojak koji se nalazi u šampanjcu "Pinot meunie" - plave bobice od kojih se pravi popularno pjenušavo piće, mogu spriječiti razne bolesti i promovišu sposobnost mozga da pamti.

Profesor Džeremi Spenser je na Univerzitetu u Redingu sproveo istraživanje na pacovima. Izjavio je da su rezultati bili "veoma dramatični".

"Ova studija je zanimljiva jer je prvi put pokazala da umjereno konzumiranje šampanjca utiče na kognitivne funkcije kao što je pamćenje", objasnio je.

Udruženje za liječenje Alchajmerove bolesti je komentarisalo istraživanje, prenosi Ženski magazin.

"Rezultati su zanimljivi, ali su potrebna dalja istraživanja", istakli su oni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.