Bojić: Srbija i Crna Gora uz pomoć državnih struktura migrante upućuju u BiH
Borislav Bojić

Situacija ozbiljna

Bojić: Srbija i Crna Gora uz pomoć državnih struktura migrante upućuju u BiH

Situacija kada su u pitanju migracije u Bosni i Hercegovini je veoma ozbiljna i nije nimalo naivna, upozorio je Borislav Bojić, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Smještaj migranata na duži vremenski period u Bosnu i Hercegovinu će izazvati ne samo dodatne troškove, nego i dodatne probleme. Mislim da prije svega Vijeće ministara BiH i Ministarstvo bezbjednosti BiH, uz druge nadležne institucije, koje su u lancu postupanja s migrantima odgovorne da provode zakon, nisu odgovorile izazovu migrantske krize u BiH", naglasio je Bojić u razgovoru za Anadoliju.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PS BiH cijeni da je neophodno da se odmah i bez odlaganja održi sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a po potrebi da se sjednica i zatvori za javnost, da se o tome ne pravi neka predizborna priča, već da se pronađu kvalitetna i adekvatna rješenja obzirom da države u okruženju imaju određen sistem postupanja s migracijama.

"Imate potpuno hermetički zatvorenu granicu prema Hrvatskoj s jedne strane, a imate situaciju da se iz Srbije i Crne Gore migranti uz pomoć, kako saznajem, predstavnika državnih struktura upućuju u BiH. To predstavlja ozbiljan problem i mi moramo djelovati", poručio je Bojić. 

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PS BiH smatra kako su u proteklom periodu napravljeni ozbiljni propusti kada su u pitanje pripreme BiH za migrantski talas. 

"Od predstavnika institucija BiH, prije svega od Vijeća ministara BiH i Ministarstva bezbjednosti BiH, imali smo informaciju da migrantska kriza uopšte neće zahvatiti Bosnu i Hercegovinu, da ne treba da brinemo, da u BiH neće niko doći, čak šta više može se desiti samo da neko iz BiH ide. Međutim, takve vrste informacija izvršnih organa vlasti BiH pokazale su se potpuno pogrešnim i neprofesionalnim i kao takve su praktično i onesposobile da se institucije Bosne i Hercegovine pripreme za migrantsku krizu", kaže Bojić. 

Ističe da je sve to "propust prije svega Ministarstva bezbjednosti BiH, a onda i drugih ministarstva obzirom da je pitanje migracija pitanje iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine". 

"Kada je u pitanju sadašnje stanje mislim da ima nekoliko prijedloga i ideja kako da se djeluje. To je da se održi sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH i da se hitno ovo pitanje stavi na dnevni red", navodi Bojić. 

Bojić je istakao neke od primjera kako su mogle djelovati institucije BiH, a nisu djelovale. Navodi da je dužnost migranta koji ne zatraži azil u BiH, da se izjasni u roku od sedam dana nadležnom organu - da li želi azil u BiH ili ne.

"Šta se desilo kod nas? Rješenjem koje izdaje Služba za poslove sa strancima BiH taj vremenski rok je dat na 14 dana. To je taman dovoljno vremena da kroz BiH mogu da se premještaju blizu granice EU. Da smo imali zakonodavstvo koje je kazalo da je neko, ko je u procesu migracije, a očito ne želi da se zadrži u BiH ima obavezu da se izjasni u roku od 48 sati da li želi azil ili ne onda bi državni organi znali kako da postupaju s migrantima", navodi Bojić. 

Da li će biti posebne sjednice oba doma PS BiH, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PS BiH kaže da ne zna, ali da zna da ima inicijativa da se ona održi i da se ovo pitanje migrantske krize u BiH razmatra kako bi se u mjeri u kojoj je moguće ovoga trenutka hitno intervenisalo.

"Mislim da za to ima potrebe i bez obzira što je već predizborna kampanja, koja traje godinu dana, to ne bi trebalo da ima ikakve veze. Ovdje valja postupati, jer se radi o problemu koje ima Bosna i Hercegovina, a radi se i o ljudima kojima se treba staviti na uslugu u mjeri u kojoj je to moguće u BiH", cijeni Bojić. 

Cijeni da je vrijeme za reakciju bilo prije dvije - tri godine kada se moglo, prije svega to pitanje migracija staviti na dnevni red i adekvatno pripremiti.

"Vidimo kakav je izvještaj direktora Granične policije BiH koji ima nedostatak i ljudi, pa Službe za poslove sa strancima BiH. Problem s nivoa Bosne i Hercegovine je prebačen na lokalne zajednice i sada su u ozbiljnom problemu i stanovništvo i gradonačelnici, ali svi smo mi zajedno u lancu velikog i ozbiljnog problema kome se ne pristupa organizovano da bi se on riješio", stava je Bojić. 

Stoji li prijedlog da i BiH poput Hrvatske zatvori svoje granice za migrante, kako se najavljuje i predlaže, predsjedavajući Zajedničke komisije PSBiH smatra da "sve to skupa treba dati strukovnim ljudima da prije svega pripreme kvalitetna rješenja".

"Koje je to ne treba nagađati. Mislim da treba razumno i racionalno postupiti. Ali, predlažem da se sjednica oba doma PSBiH zatvori za javnost, jer budite sigurni da će tu biti vođena predizborna kampanja. Ne mislim da treba voditi predizbornu kampanju, mislim da treba rješavati problem", stava je Bojić.   

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.