Vrhunska kamerna muzika na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Roman i prijatelji

Vrhunska kamerna muzika na KotorArt Don Brankovim danima muzike

Sinoć je u prepunoj koncertnoj dvorani, crkvi sv. Duha, publika imala priliku da prisustvuje dvočasovnom koncertu vrhunske kamerne muzike. Naš proslavljeni violinista i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, Roman Simović, kao i Ratimir Martinović, pijanista i direktor festivala KotorArt DBDM, kao domaćini večeri, ugostili su umjetnike svjetskog glasa: violinistkinju Ćečiliju Cijano, violiste Milenu Simović i Roberta Smisena, violončeliste Đovanija Njokija i Dragana Đorđevića.

Na koncertu pod nazivom Roman & Friends: Muzička jedinjenja, publika je imala priliku da uživa u dva kapitalna djela kamerne muzike 19. vijeka, Klavirskom kvartetu u g-molu, Johanesa Bramsa i Gudačkom sekstetu u d-molu Petra Iljiča Čajkovskog.

Publika je bila oduševljena iterpretacijom ova dva djela i gromoglasnim višeminutnim aplauzima pozdravila umjetnike.

Svoju briljantnu virtuoznost i urođenu muzikalnost, Simović je prenio najznačajnijim svjetskim scenama kao što su Velika sala moskovskog Konzervatorijuma Čajkovski, Sala Pozorišta Marijinski u Sankt-Peterburgu, Velika opera u Tel-Avivu, Rudolfinum u Pragu, nastupajući s najpoznatijim orkestrima i najtraženijim dirigentima, među kojima su Gergijev, Papano, Harding, Jarvi, Belohlavek, Kasado i dr. Iz bogate liste umjetnika, s kojima nastupa na najvećim svjetskim festivalima, Simović je odabrao, za KotorArt, neka poznata i neka nova lica.

Čečilija Cijano, koja djeluje na poziciji prve violine u Gudačkom kvartetu Liskam i na mjestu vođe druge violine Roterdamskog filharmonijskog orkestra, diplomirala je na Konzervatorijumu u Torinu, kao i na Visokoj školi za muziku Hans Ajsler u Berlinu.

romanfriends0718126

Milena Simović je završila studije viole na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu. Redovno nastupa solistički i u kamernim ansamblima s istaknutim umjetnicima kao što su Itamar Golan, Danilo Rosi, Gordan Nikolić, Roman Simović, Ksenija Janković, Đovani Njoki i dr. Članica je Oksfordskog filharmonijskog orkestra, pod upravom dirigenta Maksima Vengerova, a redovno nastupa s Londonskim simfonijskim orkestrom, Akademijom St. Martin in the Fields, Kraljevskim filharmonijskim orkestrom i Orkestrom kraljevske operske kuće u Londonu. Dobitnik je stipendije Muzičke škole Chethams i odlikovani diplomac Muzičke škole Gildhol.

Violinista Robert Smisen je nakon sviranja u Evropskom omladinskom orkestru i Evropskom kamernom orkestru postao je vođa viola u orkestru Sjeverna simfonija. U čuvenom orkestru Academy St. Martin in the Fields (АSMF) bio je vođa dionice viola više od trideset godina.

Đovani Njoki, violončelista, profesor violončela na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu, osam godina bio je solo-čelista Salcburške kamerate, a svirao je i u Kraljevskom filharmonijskom orkestru u Londonu, Minhenskim filharmoničarima, Malerovom kamernom orkestru, Sidnejskоm simfonijskom orkestru, Londonskom simfonijskom orkestru. Od 2008. godine član je Orkestra Lucernskog festivala, pod upravom dirigenta Klaudija Abada.

Dragan Đorđević, violončelista, vanredni profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i umjetnički direktor u Školi za muzičke talente u Ćupriji, studirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, a usavršavao se na Školi za muziku i dramu Gildhol u Londonu i na Visokoj školi za muziku u Esenu. Član je gudačkog kvarteta Rubikon, nastupa sa ansamblom Double Sens. Svira na violončelu Džejmsa i Henrija Benksa iz 1797. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.