Zaboravljeni skokovi sa mosta u Mostaru(FOTO)
Foto: AA

Skoro pet vijekova tradicije

Zaboravljeni skokovi sa mosta u Mostaru(FOTO)

Puno je slavnih mostova na Balkanu, toliko slavnih da je priča o jednom donijela Balkanu jedinu Nobelovu nagradu. To je Andriću učinila ona čuvena ćuprija na Drini, kod Višegrada. Ipak, jedan je most makar malo slavniji od Višegradske ćuprije.

 Mostarski stari most slavu je sticao vijekovima a savremenom svijetu postao je poznat 8. i 9. novembra 1993. godine, kada je srušen.

Tradicija skokova sa starog mosta u Mostaru seže u daleku prošlost, u 16. vijek, do vremena gradnje samog mosta. Tada je cio Mostar brojao tek oko 4 hiljade duša od kojih je rijetko ko znao i plivati. Inače je stari most nad Neretvom remek djelo velikog osmanskog graditelja Hajrudina. Hajrudin je bio đak najvećeg osmanskog arhitekte Mimara Sinana koji je gradio onu ćupriju koja je piscu donijela Nobela. Mostarski most bio je savremenim jezikom rečeno, Hajrudinov diplomski rad.

2018072923168372536027369Web

Foto:AA

Prvi skok sa mosta nad Neretvom zabilježen je 1664. godine i od tada traje tradicija duga 452 godine. Ovo savremeno takmičenje ustanovljeno je 1968. godine i prije neki dan proslavilo je pet deceniija postojanja. Ipak, u vrijeme kad je most rušen, tokom građanskog rata u BiH, skokova nije bilo. Makar onih takmičarskih.

2018072923168372536027371Web

Foto:AA

Skokove sa mosta u Mostaru u bivšoj Jugoslaviji prenosili su svi televizijski centri. Sama ljepota mosta doprinosila je tome a i neizvjesnost i opasnost samog takmičenja. Možda se takmičilo u skakanju i sa drugim mostova ali mi smo znali samo za ovaj u Mostaru.  Sadašnja manifestacija jedna je od rijetkih koja može okupiti ljude sa obije strane mosta, Bošnjake i Hrvate čija podjela u BiH nigdje nije tako izražena kao u Mostaru. Mostar je etnički strogo podijeljen grad a ipak u skokovima sa njegovog slavnog mosta učestvuju svi.

2018072923168372536027372Web

Foto:AA

Tako je bilo i ovaj jubilarni pedeseti put, javljaju bosanski mediji. Njihova vijest nije imala odjeka u ostatku bivše domovine. Starac iz Mostara odavno je zaboravljen a početkom novembra 1993. i fizički mu je prijećeno zaboravom. Ipak, njegova restauracija završena je 2004. godine a godinu kasnije upisan je u listu svjetske baštine u paru sa ćuprijom na Drini.

2018072923168424736028516Web

Foto:AA

Bosanski mediji javili su da je pobjedu na ovogodišnjem 452om ili 50om jubilarnom takmičenju odnio Lorens Listo. To je njegova dvanaesta pobjeda a odbranio je i titulu osvojenu i prošle godine. Tako se približio samo na korak legendarnom sugrađaninu Emiru Baliću koji je titulu najboljeg u skokovima sa starog mosta u Mostaru osvajao 13 puta. Listo je, kažu mediji, najavio svoj dolazak na takmičenje još iduće godine, kako bi probao da Baliću stane rame uz rame. Balić je inače bio predsjednik žirija koji je ocjenjivao takmičare i Listu dodjelio pobjedu.

2018072923168459836029006Web

Ovogodišnji pobjednik Lorens Listo, foto: AA

Sve to, prošlo je bez pažnje u ostatku bivše domovine. Nekadašnja njena prvorazredna turistička atrakcija ostala je popularna još samo u Bosni i Hercegovin,i mada ni tamo više nema onu vrijednost koju je nekad imala. Ali je Stari još jednom dokazao da mostovi spajaju ljude. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.