Danas je Svjetski dan prijateljstva
Foto: Čitateljka Kodex-a

Danas je Svjetski dan prijateljstva

Svakog 30. jula, obilježava se Svjetski dan prijateljstva. Još 2011. godine, Ujedinjene nacije su proglasile ovaj međunarodni dan imajući na umu viziju da prijateljstvo među ljudima, zemljama, kulturama i pojedincima može da stvori uslove mira i da sagradi mostove među zajednicama.

Prijateljstvo nije definisano zakonskim normama, niti ima definisan rok trajanja. Ono se jednostavno dogodi kao posljedica različitih okolnosti i upravo zato je svako prijateljstvo posebno i predstavlja priču za sebe.

Prijateljstvo svakako predstavlja „ključ za sreću". Iako se ona mijenjaju - sazrijevaju zajedno sa ljudima, preoblikuju se, učvršćuju - suština prijateljstva je (od)uvijek ista. Od prijatelja se očekuje da bude neko na koga se može osloniti, neko sa kim će se podijeliti i lijepi i oni manje lijepi trenuci, kao i da uvijek bude tu da sasluša, posavjetuje, nasmije ili utješi.

Pravi prijatelji ne zasnivaju odnos na kratkim, jednosmjernim i usputnim razgovorima u brzim svakodnevnicama. Oni zajedno koračaju kroz život i međusobno se podržavaju. Jedan su drugom oslonac.

Zato, slavite prijateljstvo svakog trenutka i srećan vam ovaj zvanični, Svjetski dan!

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.