Od turizma se ove godine očekuje preko milijardu eura
Foto: Kodex

Ministar Radunović kaže da bi to bio spektakularan rezultat

Od turizma se ove godine očekuje preko milijardu eura

Crna Gora očekuje da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu eura.

To bi, kako kaže ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, bio spektakularan rezultat. 

"U Crnoj Gori je 13. jula bilo oko 170.000 turista, što je nekih 7,0 odsto više nego na isti dan prošle godine, a kumulativno imamo, statistički obrađeno za pet mjeseci, ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče ozbiljno dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili svoj primrani cilj, a to je produženje sezone”, ističe Radulović u izjavi za Tanjug. 

Kako precizira, sezonu su sa ranijih tri mjeseca produžili uz pomoć ozbiljnih i velikih tur-operatora preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da su prve goste imali već sredine maja, dok će poslednje grupe ispratiti u poslednjoj dekadi oktobra. 

"Izašli smo na onu kvotu mjeseci, odnosno dana godišnje koji smo strategijom zacrtali", navodi ministar turizma. 

37488066102096781287484843002268739329589248n

Foto: Kodex

Prema riječima Radulovića, devizni priliv od turizma bilježi u prvih pet mjeseci otprilike rast od osam odsto u odnosu na prošlu godinu. 

"Mijenja se i struktura gostiju. Svo uvećanje koje imamo su zapravo gosti za zapadnoevroskog tržišta, dok je broj tradicionalnih gostiju iz okruženja i Rusije negdje na istom nivou - blagi neki rast je u pitanju." 

Pavleradulovicgov

Pavle Radunović

U ovom trenutku, dodaje Radulović, četvrtina turista u Crnoj Gori su gosti iz okruženja, druga četvrtina je sa ruskog tržišta, odnosno sa tržišta zemalja koje su svojevremeno činile bivši Sovjetski savez. Oko jedne trećine gostiju je iz Evropske unije, odnosno zapadne Evope, a ostalo su gosti sa dalekih destinacija, kao što su Kina i arapske zemlje. 

"Tu imamo ozbiljan porast i gostiju iz tih zemalja je sve više i više", naglašava. 

Smatra da će Crna Gora "definitivno prebaciti milijardu evra priliva od turizma u 2018. godini, ako zadržimo taj rast od osam posto, što bi bio spektakularan rezultat". "Već smo prošle godine premašili 1987. godinu, koja je bila rekordna i polako idemo dalje u pravcu postizanja novog rekorda", kazao je Radunović za Tanjug.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.