Rekonstrukcija  i modernizacija HE Piva za 10, 3 miliona eura
Foto: PR Centar/ Hidroelektrana "Piva"

Potpisan ugovor

Rekonstrukcija i modernizacija HE Piva za 10, 3 miliona eura

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i konzorcijum slovenačke i italijanske kompanije Litostroj i ABB JV potpisali su ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji Hidroelektrane (HE) Piva vrijedan 10, 3 miliona eura.

Ugovor koji će finanisrati KfW banka sa 8,5 miliona eura i EPCG, potpisali su izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko i generalni mendažer ABB, Danilo Moresko, saopšteno je iz PR Centra.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, istakao je da će hiodroelektrana dobiti modernizovanu hidromašinsku i elektro opremu sva tri agregata, postrojenja sopstvene potrošnje elektrane i najsavremeniji sistem za upravljanje na nivou elektrane koji će, kako je pojasnio, omogućiti automatsko upravljanje svim agregatima i svim postrojenjima iz centralne komande. 

„Osim ostvarivanja glavnih ciljeva realizacije projekta kao što su produženje radnog vijeka elektrane još 40 godina obezbjeđuje se visoka pogonska spremnost i pouzdanosti elektrane. Pružanje tzv. pomoćnih i sistemskih usluga za elektroenergetski sistem Crne Gore ostvaruje se dodatni prihod kompanije koji je u poljednje dvije godine iznosio preko dva miliona eura“, istakao je Noveljić, prenosi PR Centar.

piva7

Foto: PR Centar/ Igor Noveljić

Direktor integracija Litostroja, Damjan Kolenko, kazao je da su oni zaduženi za isporuku strojarske opreme, hidrauličnog sistema i regulacije, kao i za sporednu opremu.

„Nakon završetka radova, predviđen je probni rad, tokom kojeg ćemo osigurati naše prisustvo. Nakon toga ide radni period, tokom kojeg sve mora biti kako je propisano, protokolom“, rekao je Kolenko.

piva26

Foto: PR Centar/ Damjan Kolenko

On je naveo da je Litostroj hidroelektrani Piva isporučio opremu 1976 godine i da ona „oko 40 godina radi veoma dobro i dobro je održavana“.

„Sa ovim novim ugovorom počinjemo sa revitalizacijom elektrane i nadamo se da će oprema biti u stanju da se eksploatiše narednih 30, 40 godina, kako je predviđeno projektom“, kazao je Kolenko.

Generalni mendažer ABB, Danilo Moresko, kazao je da je ta kompanija tehnološki partner, koji, kako je naveo, održava transformaciju energije u Crnoj Gori.

„Crna Gora je dio našeg regiona Južne Evrope. Namjera nam je da rastemo ovdje, svake godine investiramo više od pet odsto u razvoj, kako bi dobili proizvod u skladu sa očekivanjima korisnika“, ocijenio je Moresko.

piva19

Foto: PR Centar/ Danilo Moresko

On je rekao da će ta kompanija nastaviti sa investiranjem u infrastrukturu, da bi, kako je naveo, podržali takve planove i u budućnosti.

„Ovo je prilika da se zahvalimo EPCG na saradnji. Biće mnogo prilika da ispratimo napredovanje projekta, iz ugla izvođača radova. Svakih dva mjeseca, zajedno sa klijentom i našim partnerom Ltostrojem, vršićemo pregled radova, koji će nam obezbijediti monitoring projekta i omogućiti njegovu uspješnost“, poručio je Moresko.

Navedena modernizacija i rekonstrukcije biće realizovane u naredne tri godine i omogućiće usvršavanje kako samih članova tima tako i kolega iz drugih dijelova EPCG koji će pružati podršku u narednom periodu. 

piva63

Foto: PR centar

Projekat revitalizacije HE „Piva“ je obuhvaćen Strategijom razvoja energetike do 2030.godine kao jedan od projekata iz odabrane grupe projekata,  čiji je cilj, pored ostalog i povećanje energetske efikasnosti postojećih proizvodnih, prenosnih i distributivnih objekata.

U narednom periodu očekuje  se potpisivanje i ugovora za drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije HE „Perućica“ u vrijednosti od 30 miliona eura. To predstavlja nastavak strategije menadžmenta kompanije i započetog investicionog ciklusa vrijednog preko 170 milion eura. Time će, izmedju ostalog,  EPCG zadržati lidersku poziciju u proizvodnji i snabdjevanju u periodu otvorenog tržišta i ulaskom novih proizvođača električne energije u Crnu Goru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.