Đukanović: Cilj da građani kroz usvajanje civilizacijskih tekovina zaista osjete da žive evropski

Posjeta Ministarstvu odbrane

Đukanović: Cilj da građani kroz usvajanje civilizacijskih tekovina zaista osjete da žive evropski

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je da je napravljen važan iskorak u optimizaciji i modernizaciji Vojske ali da se već sada mora razmišljati kako formaciju vojske prilagoditi onome što su realne potrebe Crne Gore. On je poručio da je Crna Gora nepokolebljiva na svom putu u EU te da je cilj da građani kroz usvajanje civilizacijskih tekovina osjete da žive evropski-

Đukanović je posjetio danas Ministarstvo odbrane Crne Gore, gdje je održan sastanak kojem su prisustvovali  ministar odbrane Predrag Bošković, Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, kao i članovi njihovih kabineta.

Ministar Bošković je predstavio ključne politike koje Ministarstvo odbrane implementira sa fokusom na modernizaciju Vojske Crne Gore, jačanje saradnje sa partnerskim zemljama i Saveznicima u okviru NATO Alijanse, kao i unapređenje starosne strukture zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore kroz saradnju sa mladima i politiku podmlađivanja kadra.

U pogledu modernizacije, Bošković se osvrnuo na nabavku tri višenamjenska helikoptera, kao i nabavku šest lakooklopnih vozila koji će biti obezbijeđeni donacijom SR Njemačke na jesen 2018.godine.

Kako je saopšteno iz kabineta šefa države, Bošković je istakao da ćemo, kao odgovorna NATO članica, nastaviti da dajemo doprinos NATO Politici odbrane i odvraćanja, kao i Projektovanja stabilnosti, kroz učešće u međunarodim operacijama. Naglasio je plan da Crna Gora, kao kredibilna Saveznica, do 2024.godine dostigne izdvajanja od 2% BDP za potrebe odbrane. Ministar Bošković je predstavio i nastojanja ministarstva odbrane da stvori  bolje socijalne uslove i unaprijedi standard zaposlenih u Ministarstvu odbrane i pripadnika Vojske, rješavanjem stambenih pitanja. U tom kontekstu je podsjetio da je raspisan oglas za izbor izvođača radova za zgradu u Rsojevici, opština Danilovgrad.

20180730MinistarstvoodbraneposjetapredsjednikaCrneGoreMilaDjukanovica002

Bošković: Vojska ponovo postala institucija kojoj se vjeruje

„Vojska Crne Gore je ponovo postala institucija kojoj se vjeruje, o čemu najbolje govore poslednja istrazivanja javnog mnjenja, konkursi za prijem novih vojnika na koje se javlja višestruko više kandidata od potrebnog broja, kao i veliko interesovanje mladih za  vojne akademije i Ljetnji vojni kamp“ zaključio je Bošković.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore je prikazao trenutno stanje u Vosjci Crne Gore i promjene planirane usvajanjem nove Organizacijsko-formacijske strukture VCG, koja omogućava savremenu i fleksibilnu organizaciju po modelu piramide.

Naglasio je značaj modernizacije i nabavke nove opreme za unaprijeđenje sposobnosti naše Vojske,  što će obezbijediti razvoj kapaciteta za koje u našoj zemlji postoje potreba i tradicija.  

General Dakić je poseban akcenat stavio na neophodnost adekvatne i konstantne obuke i edukacije kadra, kroz školovanja, učešće na vježbama i u mirovnim operacijama, u cilju dostizanja i održavanja interoperabilnosti sa Saveznicima i unapređenja sposobnosti VCG.

„Vojska Crne Gore će uvijek, sa svim svojim kapacitetima, biti na usluzi građanima Crne Gore“ poručio je general Dakić.

 Đukanović je nakon što mu je predstavljeno stanje u vojsci Crne Gore, s jasnim planovima djelovanja u narednom periodu, ocijenio da se radi o krajnje ohrabrujućoj i optimističnoj, prije svega realnoj projekciji, imajući u vidu da su obezbijeđeni materijalni resursi i jasan strateški pristup.

Sagledavajući reformu vojske od 2006. godine, Đukanović je istakao da je napravljen važan iskorak u njenoj optimizaciji i modernizaciji, ali da se već sada mora razmišljati kako formaciju vojske prilagoditi onome što su realne potrebe Crne Gore.

"Ukazao je  da je Crna Gora nepokolebljiva na svom putu u EU, koji je uz članstvo u NATO-u primarni cilj naše vanjske politike, te da bez obzira na dešavanja u okviru same EU, mi moramo sprovoditi reforme nesmanjenim tempom, ne samo radi dostizanja članstva kao cilja,  već  prije svega da bi građani Crne Gore kroz usvajanje civilizacijskih tekovina, zaista osjetili da žive evropski. S tim u vezi, ukazao da će ključni prioriteti u narednom periodu biti dimaziranje ekonomskog rasta i jačanje demokratije i institucija koje moraju biti na usluzi građanima i biti vidljivi dio sistema koji funkcioniše", kaže se u saopštenju.

20180730MinistarstvoodbraneposjetapredsjednikaCrneGoreMilaDjukanovica016

Đukanović: Crna Gora mora biti spremna da odgovori svim izazovima

U tom kontekstu, kako se dodaje, Đukanović je naglasio da je neophodno da se razvoj Crne Gore, a ujedno i politika odbrane, sagledavaju  kroz geopolitičke izazove, u svijetu, Evropi i regionu.

"Crna Gora mora biti spremna da odgovori svim izazovima, odlučno slijedeći  svoja strateška opredjeljenja, koja su i dovela do današnjeg kursa prosperiteta još od 1998, pa preko 2006, do posljednjih izbornih ciklusa. Upravo na tim temeljima naša država je od  jedne od najmanje razvijenih država bivše Jugoslavije, postala najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana", kazao je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.