Server: Tramp je već potkopao NATO i kolektivnu bezbjednost
Danijel Server

Server: Tramp je već potkopao NATO i kolektivnu bezbjednost

Američki predsjednik Donald Tramp pravi velike probleme Alijansi, iako još nema namjeru da isključi SAD iz NATO-a.

“Ali ukoliko nastavi da daje izjave kojima implicira da neće ispoštovati član 5. koji je osnova kolektivne bezbjednosti i kojim se napad na jednu članicu tretira kao napad na sve, šteta je već napravljena”, kaže za Pobjedu američki analitičar Danijel Server.

On je komentarišući predlog senatora, da se izglasa zakon kojim će predsjedniku SAD zabraniti da se povuče iz NATO saveza, istakao da se Alijansa vjerovatno neće oporaviti od Trampovog postupanja dok neko ko je zaista posvećen kolektivnoj bezbjednosti ne zauzme njegovo mjesto. Razlog za ovakvu odluku senatora je, navode američki mediji, i Trampov nedavni stav o Crnoj Gori.

“Nažalost, Trampovo ‘zlostavljanje’ naših najbližih saveznika dovelo je do sumnje oko posvećenosti Amerike transatlantskom savezu i vrijednostima odbrane”, rekao je američki senator Džon Mekejn.

Dvostranački prijedlog, koji je dostavio Mekejn i grupa demokrata, zahtijevao bi od predsjednika da dobije saglasnost od Senata kako bi izmijenio ili ukinuo članstvo SAD u NATO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.