U avionima ćemo uskoro stajati kao u gradskom prevozu
Foto: Screenshot/Youtube

I ovo je moguće

U avionima ćemo uskoro stajati kao u gradskom prevozu

Putnici bi uskoro mogli da „stoje” u avionima, ukoliko se ostvare želje aviokompanija, koje planiraju da za kraće linije otkupe sjedišta italijanskog proizvođača "Aviointeriors".

Na ovim sjedištima bi putnici i dalje sjedeli, ali poput kauboja na konjima ili kao da voze bicikl. Američka avijacija je već odobrila ovakva sjedišta uz obrazloženje da "kauboji mogu u takvom položaju da jašu satima". Pošto su ova sjedišta upola lakša od standardnih u ekonomskoj klasi, mnoge aviokompanije ozbiljno razmatraju ovu ideju.

Putnici bi, dakle, bili naslonjeni u polu-uspravljenom položaju, između bi se držali za šipku, ne bi mogli da pomjeraju naslon iz sjedišta ispred u krilo, a noge bi mogli da isprave. To znači da bi u avionu moglo da bude i do 50 putnika više, što bi aviokompanijama obezbijedilo 20 odsto veći profit, pa bi i karte bile jeftinije za 40 odsto.

Ovakva sjedišta su već predstavljena ove godine na EKSPO-u u Hamburgu i nisu se dopala krupnijim ljudima.

Ideja o mestima za stajanje u avionu rođena je još pre dve decenije, a glasno je predložena u "Erbasu" pre 15 godina. Majklu O'liriju, šefu "Rajanera", ova ideja se mnogo dopala i odlučio je da ugradi 15 redova "vertikalnih sjedišta" i ukloni dva toaleta. Međutim, ovakva sjedišta još nije odobrila Evropska agencija za bezbjednost saobraćaja, jer nije riješen problem evakuacije.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.