Vječita dilema: Da li kokice goje ili ne?
Ilustracija

Vječita dilema: Da li kokice goje ili ne?

Vjerovatno ste se i sami više puta pitali da li možete da uživate u porciji kokica bez griže savjesti. Mi vam kažemo - slobodno! Kokice zaista ne goje...

Kokice su izvrstan dodatni izvor vlakana, kojih danas nedostaje u ishrani. Prosječan čovjek dnevno u organizam unese između 10 i 15 grama vlakana, što predstavlja oko polovine potrebnog dnevnog unosa, a to je može biti ozbiljan zdravstveni problem.

Konzumacijom samo 100 grama kokica dnevno, približno se može nadoknaditi taj nedostatak.

Dobre strane kukuruza kokičara su i nizak udio šećera, natrijuma i holesterola, odnosno zasićenih masnoća. Kukuruz kokičar zagrijevanjem povećava svoju ukupnu antioksidativnu aktivnost.

Međutim, industrijski prerađene kokice su često prelivene različitim dodacima od djelimično hidrogenizovanih biljnih ulja, vještačkih aroma, pojačivača ukusa i visokog udjela soli, što nikako ne ide u prilog zdravlju i prevenciji suvišnih kilograma odnosno bolesti.

Dakle, kokice ne goje, samo ako ih pripremite bez ulja ili sa minimalnom količinom, kao i bez soli.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.