Bulatović: Bolnicu napustilo 15 ljekara za 10 godina, a ne za dvije
Opšta bolnica Bijelo Polje

Bjelopoljska bolnica ima značajnu ulogu u funkcionisanju zdravstvenog sistema

Bulatović: Bolnicu napustilo 15 ljekara za 10 godina, a ne za dvije

U bjelopoljskoj Opštoj u bolnici od 2015. godine obavljeno je 356.750 pregleda, urađeno skoro tri hiljade operacija i više od 1,58 hiljada porođaja, kazala je direktorica Biserka Bulatović, navodeći da ljekarski kadar omogućava kontinuiranu zdravstvenu zaštitu građanima.

Bulatović je ocijenila da bjelopoljska bolnica ima značajnu ulogu u funkcionisanju zdravstvenog sistema i pružanju zdravstvene zaštite ne samo građanima Bijelog Polja, već i cjelokupnog sjevera Crne Gore.

Ona je rekla da je suspenzija četiri ljekara iz oblasti ginekologije, pedijatrije, neonatologije i ORL, stvorila kadrovski problem, koji je prevaziđen angažovanjem ljekara iz drugih ustanova po ugovoru o dopunskom radu, koji je regulisan Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

"Odliv kadrova nije samo problem u bjelopoljskoj bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. U ovom trenutku naš ljekarski kadar omogućava kontinuiranu zdravstvenu zaštitu, kao i dugoročno rješavanje pružanja usluga, kroz plansko dodjeljivanje specijalizacija", rekla je Bulatović u intervjuu agenciji MINA prenosi RTCG.

Ona je kazala da je problem odliva kadra prisutan svugdje u regionu, ne samo u Crnoj Gori i da ljekari kao i svi ostali imaju pravo da biraju gdje će raditi, bilo u javnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama.

Bulatović je navela da se u javnosti manipuliše podatkom da je iz bolnice otišlo 15 ljekara.

"Taj broj se odnosi na period od deset godina, a ne prethodne dvije godine, kao što su pisali pojediniji mediji. U našoj ustanovi rade kvalitetni, stručni i obrazovani ljekari, koji prate i primjenjuju savremene medicinske doktrine dostupne u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore“, kazala je Bulatović.

Ona je rekla da je Ministarstvo zdravlja analiziralo koji kadar nedostaje u svim zdravstvenim ustanovama i da je napravljen plan raspisivanja specijalizacija za sljedećih pet godina.

„Na osnovu dugoročne projekcije resornog Ministarstva, Opštoj bolnici Bijelo Polje dodijeljeno je 11 specijalizacija i dvije subspecijalizacije“, kazala je Bulatović.

Ona je podsjetila da su Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje iz kapitalnog budžeta za prošlu godinu, Opštoj bolnici u Bijelom Polju opredijelili je 449,4 hiljade eura za kupovinu opreme, koja je nedostajala.

Bulatović je objasnila da će od tog novca bolnica dobiti skener, aparat za skrining sluha novorođenčeta, biomikroskop sa aplanacionom tonometrijom, ergometriju, kompjuterizovano vidno polje, OCT aparat, UZ (abdominalna i linearna sonda) i UZ srca.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.