Hamdova staza u NP Prokletije okupila planinare iz raznih zemalja
Foto: NPCG

Hamdova staza u NP Prokletije okupila planinare iz raznih zemalja

Hamdova staza u nacionalnom parku Prokletije okupila je planinare iz brojnih zemalja.

 Naime, i ove godine, po sedmi put zaredom, NP Prokletije, Planinarsko društvo Karanfili i porodica Hamdije Čekića uspješno su organizovali pohod na vrhove Prokletija, Valušnicu, Popadiju, Talijanku i Maja e Can. 

Hamdovomstazom2018vodjaplaninaraAdmirLalicdirektorNPProkletije

Kako je saopšteno iz NPCG, druženje planinara i ljubitelja aktivnog odmora, u popodnevnim časovima, 27.jula otvorio je Rifat Mulić, predsjednik Planinarskog društva Karanfili, loženjem logorske vatre i pozdravivši planinare, kojih je bilo iz regiona i šire.

U subotu ujutro, 28.jula ispred planinarskog doma, pohod je krenuo ka planinskim vrhovima Prokletija.

planinariuzivaliuljepotamaNPProkletije

Vođa grupe od stotinak planinara bio je Admir Lalić, direktor Nacionalnog parka Prokletije koji je pozdravio okupljene planinare, upoznao ih sa detaljima pohoda, i pravilima koja se moraju poštovati u planini.

„Tokom pohoda upoznao sam mnoge planinare koji su prvi put na Prokletijama, bilo je planinara iz SAD, Kanade, Njemačke, Francuske i regiona. Uspon je trajao 7 sati, prešli smo visinsku razliku od 1.000 metara i pješačili 12 kilometara", kazao je Lalić.

Hamdova staza je jedna od najposjećenijih staza na Prokletijama, sa vrhova Popadoje i Talijanke pruža se nezaboravan pogled na masiv Karanfila.

Uspon „Hamdovom stazom“ se organizuje pod motom „Druženjem protiv zaborava“, u znak sjećanja na Hamdiju Hamda Čekića, koji je bio istaknuti član Planinarskog kluba „Karanfili“ iz Gusinja. Organizatori pohoda su porodica Hamdije Čekića, Nacionalni park Prokletije i Planinarsko društvo „Karanfili“.

"Hamdova staza predstavlja idealnu priliku za promociju prirodnih vrijednosti i ljepota NP Prokletije koja se svake godine tradicionalno organizuje krajem jula i okuplja veliki broj ljubitelja prirode iz zemlje i inostranstva", saopšteno je iz Nacionalnih parkova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.