Američki senatori zabrinuti zbog Trampovih izjava o Crnoj Gori
Ilustracija

Predložili zakon kojim zabranjuju da SAD izađe iz NATO-a

Američki senatori zabrinuti zbog Trampovih izjava o Crnoj Gori

Grupa američkih senatora, zabrinuta zbog posvećenosti predsjednika SAD-a Alijansi, predložila je u petak zakon kojim će Donaldu Trampu zabraniti da se ta država povuče iz NATO saveza. Razlog za ovakvu odluku je, navode američki mediji, i Trampov nedavni stav o Crnoj Gori.

“Nažalost, Trampovo “zlostavljanje” naših najbližih saveznika dovelo je do sumnje oko posvećenosti Amerike transatlantskom savezu i vrijednostima odbrane”, rekao je američki senator Džon Mekejn,piše Pobjeda.

Dvostranački prijedlog, koji je dostavio Mekejn i grupa Demokrata zahtijevala bi od predsjednika da dobije saglasnost od Senata kako bi izmijenio ili ukinuo članstvo SAD u NATO.

“Ako Tramp pokuša da se povuče iz NATO bez odobrenja Senata, ovaj zakon ovlašćuje pravni savjet Senata da ospori ovakvu odluku na sudu”, naveli su senatori u zajedničkoj izjavi,piše Pobjeda.

Prijedlog zakona dolazi dvije sedmice nakon Trampove izjave na NATO Samitu u Briselu, da je imao mogućnost kao predsjednik SAD-a da napusti Alijansu, ali da nije imao namjeru to da uradi.

Tokom svog predsjedavanja, Tramp je više puta ponižavao saveznike, navode američki mediji, i to tvrdnjama da ne ulažu dovoljno u svoje vojske i ne ispunjavanju kriterijume NATO koji se odnose na izdvajanje dva odsto BDP za vojsku.

Na posljednjem NATO samitu, kako piše američki vojni časopis ‘Stars and stripes’, Tramp je prijetio da će preuzeti stvar u svoje ruke, ako članice ne počnu da rade više za Alijansu. Do kraja Samita, promijenio je mišljenje i rekao da je zadovoljan obećanjem članica da u budućnosti izdvajaju više, i da je NATO sada mnogo jača “mašinerija”.

Međutim, izmiješane Trampove poruke uznemirile su saveznike, navodi se u članku magazina Stars and Stripes.

Dan nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Tramp je izrazio sumnju u spremnost Alijanse da brani najmanjeg i najnovijeg saveznika, Crnu Goru, ukoliko dođe do napada na zemlju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.