Podgoričani uhvaćeni sa arsenalom oružja, spriječeno teško krivično djelo
Ilustracija

Otkriven "štek stan", eksploziv, municija, fantomke

Podgoričani uhvaćeni sa arsenalom oružja, spriječeno teško krivično djelo

U Podgorici su spriječena teška krivična djela, policija je otkrila „štek stan“ i u njemu eksploziv, municiju, predmete za maskiranje i druge predmete spremne za upotrebu, saopšteno je iz Uprave policije. Dvije osobe su uhapšene.

"Službenici Uprave policije MUP-a – Centra bezbjednosti Podgorica su, u nastavku aktivnosti na prevenciji, sprječavanju i otkrivanju krivičnih djela koja su planirana ili nastala u sukobu organizovanih kriminalnih grupa, a postupajući na osnovu operativnih aktivnosti, sinoć izvršili pretres tzv. štek stana u zgradi u naselju Stari aerodrom i pronašli i oduzeli četiri improvizovane eksplozivne naprave spremne za upotrebu, druge eksplozivne materije, municiju, alat za izradu eskplozivnih naprava i predmete koji su bili planirani za maskiranje prilikom vršenja krivičnih djela. Dva lica, L.B. (21) i D.V. (35) iz Podgorice, su lišena slobode. Time je spriječeno vršenje krivičnih djela sa teškim posljedicama", navodi se u saopštenju.

Jedna eksplozivna naprava je deaktivirana na licu mjesta. Prethodno su evakuisani stanari ulaza zgrade.

"Naime, službenici CB Podgorica su, na osnovu operativnog rada i praćenja aktivnosti sukobljenih kriminalnih grupa, od nadležnog sudije za istragu pribavili naredbu za pretres stana i drugih prostorija koje koriste L.B. i D.V. a koji se nalazi u naselju Stari aerodrom u Podgorici. Prema operativnim saznanjima navedeni stan je služio kao tzv. štek za smještaj lica i predmeta za izvršenje teških krivičnih djela.

Tom prilikom u stanu su pronađeni i oduzeti:

1. tri improvizovana eksplozivna kumulativna punjenja usmjerenog dejstva, velike razorne moći;

2. jedna improvizovana eksplozivna naprava, takođe usmjerenog dejstva, sastavljena od eksplozivnog kumulativnog punjenja - naoružana i spremna za upotrebu, koju su službenici Grupe za antiteroristički pregled Uprave policije MUP-a, zbog opasnosti da se može aktivirati pomjeranjem, onesposobili na licu mjesta;

3. ručna bomba oznake M52 zelene boje;

4. detonatorska kapisla;

5. 25 kutija sa po 25 komada pištoljske municije kalibra 9 mm;

6. okvir pištolja sa 13 komada municije 9 mm Luger;

7. alat i djelovi koji služe za pravljenje eksplozivnih naprava; 

8. više predmeta koji služe za maskiranje lica prilikom izvršenja krivičnih djela – fantomke, vještački brkovi, vještačka brada i perika.

Pronađene eksplozivne naprave su izuzete i demontirane od strane službenika Grupe za antiteroristički pregled i tom prilikom, uz podršku službenika Vatrogasne jedinice i osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, iz stambene zgrade evakuisani su stanari ulaza u kojem se nalazi predmetni stan", pojašnjavaju u saopštenju. 

Zbog svega navedenog i postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, slobode su lišeni L.B. i D.V.

"Od L.B. i D.V. su oduzeta dva putnička motorna vozila i sredstva komunikacije.

Oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog osnovane sumnje da su počinili navedeno krivično djelo.

Sve oduzete stvari i predmeti biće predmet provjera i vještačenja u cilju, između ostalog, i eventualnog povezivanja sa ranije izvršenim krivičnim djelima", dodaju iz policije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.