Evropskoj uniji su potrebni ravnopravni partneri, a ne bilo čije kolonije
Foto: Demokrate

Bečić i Bogdanović sa žabljačkim i šavničkim Demokratama

Evropskoj uniji su potrebni ravnopravni partneri, a ne bilo čije kolonije

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, i generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, održali su radni sastanak sa aktivistima iz Opštinskog odbora Demokrata Žabljak i Inicijativnog odbora Demokrata Šavnik, saopšteno je iz ove partije.

"Na održanom sastanku predsjednik Demokrata zahvalio se aktivistima na posvećenosti i požrtvovanosti, predanom angažmanu i nesebičnom radu u svim kampanjama u kojima su Demokrate učestvovale od osnivanja pa sve do danas, sa posebnim osvrtom na punom angažovanju koje su aktivisti iskazali na održanim lokalnim izborima na Žabljaku i Šavniku, gdje su Demokrate ostvarile impresivan rezultat", saopštile su Demokrate.

U obraćanju prisutnima, Bečić se osvrnuo i na upozorenje komesara za proširenje Evropske unije Johanes Hana o uticaju Kine na zemlje Zapadnog Balkana i mogućnost da Peking neke zemlje pretvori u trojanske konje koji će jednog dana biti članovi Evropske unije i da kineska kombinacija kapitalizma i političke diktature bude poželjna nekim liderima u regionu Zapadnog Balkana.

"Bečić je još jednom podsjetio da upozorenje Hana nije nešto što je nepoznato i ponovio da su Demokrate više puta isticale i upozoravale na mogućost štetnih posljedica od realizacije projekta autoputa pod ovakvim uslovima, jer je nedvosmisleno jasno da ugovorne strane nisu ravnoprave, a da država nije učinila sve kako bi kroz ugovorni odnos zaštitila svoja prava i interese. Država je, prije svega, izložena finansijskom riziku kojim ne može da upravlja, odnosno imamo nezaštićenost jedne ugovorne strane u slučaju valutnog rizika. Takođe, država je nezaštićena i u slučaju eventualnih sudskih postupaka, ali i zbog samog netransparentnog postupka u slučaju samog procesa. Pored toga, Bečić je ukazao i na činjenicu da se gro novca vraća u Kinu kroz radnu snagu i kupovinu mašina koje su oslobođenje plaćanja PDV-a, što je u suprotnosti sa našim pravnim poretkom. Interes Kine je jasan. Žele da šire makrouticaj i da još više ojačaju svoj položaj na Balkanu, a pritom držeći pojedine zemlje regiona, uključujući i Crnu Goru, u dugoročno zavisnom odnosu, kao i da ostvaruju mikroefekte na svoju ekonomiju, jer zapošljavaju najveći dio svoje radne snage. Sve ovo je sušta suprotnost onoga za šta se zalažu Demokrate, a to je ravnopravanost i konkurentnost uz podsticanje domaće privrede i ekonomije, na prvom mjestu priozvodnje, kako država ne bi bila zavisna država, već industrijska država koja će zavisiti od svog rada i proizvodnje, a ne stranih investicija i pozajmica, naglasio je Bečić", saopštile u Demokrate.

Na kraju, predsjednik Demokrata, istakao je da upozorenje Evropske unije i komesara za proširenje Johanesa Hana treba shvatitit krajnje ozbiljno i analizirati, jer sa jedne strane, ulazak Crne Gore u Evropsku uniju nema alternativu, a sa druge strane, Evropskoj uniji su potrebni ravnopravni partneri, a ne bilo čije kolonije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.