Jedan od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj istoriji

Godišnjica početka Prvog svjetskog rata: Pogledajte automobil i uniformu u kojoj je ubijen Franc Ferdinand (FOTO)

Prošle su 104 godine od početka Prvog svjetskog rata, koji je promijenio političku mapu svijeta, srušio carstva i u kojem je povrijeđeno i poginulo više miliona ljudi.

Godine 1914. Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svjetski rat. Neposredni povod ratu bio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda koji se dogodio mjesec dana ranije u Sarajevu, podsjeća agencija Anadolija.

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država (Antanta i Središnje sile) koji se odvijao na više kontinenata, između 1914. i 1918. godine. Posljedice rata bile su, između ostalog, više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona poginulih vojnika i civila i značajna razaranja država, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera. 

Stoga je prvobitno nazivan Veliki rat ili Rat koji će okončati sve ratove. Prvi svjetski rat važi za jednog od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj istoriji.

Ekipa agencije Anadolije posjetila je Vojno-istorijski muzej i palatu Artstetten u Austriji. U muzeju je izložen automobil u kojem je 28. juna 1914. ubijen nadvojvoda Franc Ferdinand. Izložena je i njegova uniforma koju je nosio u vrijeme atentata.

2018072823167099236002371Web

Među stvarima, koje su izložene u muzeju, nalazi se i automobilsko staklo, koje je razbijeno tokom atentata, kao i pištolj marke Browning, korišten tokom atentata. 

2018072823167099236002360Web

Među lokacijama koje je posjetila ekipa AA je i palača Artstetten, jedna od rezidencija Ferdinanda. Danas su u njoj su smješteni mauzoleji austrougarskog prestolonasljednika i njegove supruge Sofije.

Uspomene na Franca Ferdinanda i njegovu porodicu nalaze se i u palati Belvedere u Beču. Belvedere je, početkom 18. vijeka, sagradio princ Eugen Savojski.

2018072823167099236002372Web

Dvorac, odnosno palata Belvedere, je ujedno i jedna od najvećih atrakcija i zaštitnih znakova Beča. Njega čine gornji i donji Belvedere sa parkovima i vrtovima. Franc Ferdinand je bio posljednji koji je koristio Belvedere kompleks kao ličnu rezidenciju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.